Термопомпата не е нова технология. Първите прототипи са се появили преди повече от 150 години, а първите масови термопомпи са вкарани в употреба преди повече от 70 години. За първи изобретател се счита Питър фон Ритингер от Австрия, който през 1856 г. разработва принципите на работа, докато експериментира със силата на водната пара. Първоначалната употреба на термопомпените системи в страната е била да се суши сол. Съвременните термопомпи обаче, които може да откриете в магазини за отоплителна и климатична техника, като Klimatici.bg са нещо твърде различно. В долните редове ще обърнем повече внимание на принципите на работа на съвременните качествени термопомпи въздух-вода, както и различните видове, с които ще се сблъскате.

Какво представлява термопомпата?

Най-общо казано, това е климатична машина, която служи за преместване на топлинна енергия от едно място на друго. В контекста на използването на машината в сгради, това би могло да означава както извеждане на топлина от помещенията навън, така и вкарването на топлина вътре. На практика се постига охлаждане или отопление, според нуждите на сезона.

С тези си функции термопомпата се превръща в идеалната система за отопление на помещения, както и за производство на топла вода. Може да се използва и за охлаждане през горещите дни от годината. Термопомпата е идеална технология за употреба в жилищни кооперации, къщи, обществени сгради и други. Налага се като алтернатива на остарелите вече котли на въглища, дърва, ток, газ и нафта, чиито разходи за поддръжка са по-големи, а необходимостта от закупуване на ресурси е постоянна.

Снимка 621662

Източник: Envato.com

Ефективност

За термопомпите е характерна висока ефективност и намалени разходи за електричество от 65% до 80%. В конкретни цифри, термопомпа, чиято консумация възлиза на 1 киловатчас електроенергия, отдава около 4 киловатчаса. Подобно съотношение може да се постигне много трудно от други уреди, които са предназначени за охлаждане или отопление. Съвременните термопомпи могат да се програмират за работа по часове, което съкращава постоянната им работа. Така те могат да се ползват във времето, когато отопление или охлаждане е нужно, без да работят напразно. Именно това е добър начин за намаляване на сметките за ток.

Какви видове термопомти съществуват

Има 3 основни вида термопомпи:

  • Въздух-вода - принципа на работа на този вид термопомпа е да извлича топлинната енергия от въздуха и да я внася в отоплителната система на локалната инсталация. Такива системи имат външно тяло, наречено хидробокс. Работи напълно самостоятелно, без да се влияе от спецификите на сградата. Машината е ефективна спрямо атмосферните условия, най-вече външната температура на въздуха. При положителни температури, дори по време на някои от студените месеци, термопомпа въздух-вода има отлични условия за работа в дългосрочен план. Дори да има понижаване на температурата, системата може да продължи да функционира.
  • Вода-вода - този вид помпа извлича топлина от подземните води, където температурите варират между 7 и 14 градуса по Целзий. Постига се добър коефициент на енергийна ефективност - между 5 и 8. За да се изгради ефективна инсталация от този вид обаче е добре да се направят геотермални проучвания. Така ще се гарантират дебита на водата, което пък определя мощността на помпата.
  • Земя-вода - с такава помпа енергията се извлича от земята. След определена дълбочина почвата достига 10-14 градуса по Целзий, което спомага ефективната работа на помпата. Енергийната ефективност достига 5, което означава намаляване на разхода за електроенергия с до 80%. Този вид помпа се нуждае от топлообменници, разположени със сондаж във вертикално или хоризонтално положение.

Защо да се сдобием с термопомпа

Като алтернатива на отоплението с газ, термопомпата предоставя ефективност и екологичност, които е трудно да се постигнат по друг начин. Всички компоненти от конструкцията получават подобрения: компресор, хладилен агент, топлообменник, инвертор и др.

Термопомпените системи са ефективен начин за отопление и охлаждане. Те са и екологично чисти, което ги прави добра алтернатива на познатите и масови горива и методи на отопление.