Днес имате полет за Италия, където сте решили да прекарате приятна ваканция с вашето семейство. Пристигайки на летището, изваждате самолетните билети от приложение на телефона ви, а редом с това сте пропуснали и неприятното чакане по опашки, тъй като сте се чекирали предварително за полета онлайн.

В Италия използвате вашите мобилни данни, за да намерите своя хотел, а приятели и роднини трескаво пращат съобщения, за да се уверят, че сте пристигнали успешно. Стигайки в хотела обаче получавате неприятен имейл от шефа ви - спешно трябва да присъствате на среща с екипа, за да обсъдите проблем, който само вие можете да разрешите. Макар да не ви е приятно да ви притесняват по време на ваканцията, вие безпроблемно се включвате на дигитална среща с колегите, а през това време дъщеря ви, тийнейджър, вече е известила всички социални мрежи за вашето пътуване.

Всички използвате мрежата на пълна скорост и без притеснение - все едно не сте напускали България. Няма опашки за предплатени SIM карти, а ако сте абонат на А1, имате възможност да се възползвате от още повече свързаност, дори когато пътувате. Компанията добре разбира технологичните потребности на съвременния човек и затова обяви значително увеличение на обема на мобилния интернет в роуминг в рамките на Европейския съюз.

Едно нещо, което със сигурност става ясно от горната история, е, че технологиите са неразривна част от всяко наше пътуване. Именно те ни позволяват да работим от всяка точка на света, да държим връзка с близките, да си набавяме информация за случващото се у дома и много други.

Промяната, с която мегабайтите станаха с 25% повече за всеки план, влезе в сила от 1 юли - заедно с новия роуминг регламент и политика за справедливо ползване, който бе приет от ЕС и обхваща всички клиенти, които ползват стандартна роуминг тарифа.

За всеки 1 лев от месечната такса, която потребителят плаща, ще получи увеличение от 410 МВ на 512 МВ в Европейския съюз и Европейската икономическа зона или близо 25% повече данни за същите пари.

Снимка 581088

Източник: А1

С други думи, ако месечната такса на клиента е в размер на 20 лева без ДДС, то до края на изминалия месец юни абонатът е разполагал с 8 200 МВ в роуминг в ЕС, а след 1 юли той вече има 10 240 МВ за роуминг в ЕС/ЕИЗ. По този начин клиентите вече няма да се притесняват, че ще изчерпят мобилните си данни по време на своето пътуване.

По-рано през тази година водещият телекомуникационен оператор обяви, че драстично намалява цените за разговори и използване на мобилен интернет в чужбина. От 26 април клиентите, които ползват стандартна тарифа за роуминг, вече могат да говорят по телефона с 91% по-евтино в страните от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Сърбия и Черна Гора, и Турция, а намалението при използването на мобилни данни достига 96%.

Цените за роуминг услуги в останалите страни извън ЕС също станаха по-достъпни, като цената на минута вече е 2,99 лева или 57% по-ниска спрямо предишната за изходяща минута, а мегабайт мобилен интернет вече струва с 59% по-малко.

Така, след Италия, следващото ни пътуване може да бъде до някоя по-екзотична дестинация. От A1 са направили нужното, за да имаме най-добрите условия за връзка с важните хора в живота си - където и да отидем.