Енергийният експерт Радослав Рибарски е водач на листата с кандидат-депутати на "Продължаваме промяната" в Стара Загора. Интересът му към иновативните технологии го насочва към възобновяемите енергийни проекти. Стартира кариерата си с изграждане на ветропаркове и фотоволтаични централи. Има опит с развиването на международни енергийни проекти, специализирани в производство на котелно оборудване за ТЕЦ, както и с изграждане на серопочистващи инсталации и индустриално оборудване за отвеждане и очистване на димни газове и флуиди. Рибарски е завършил ГПЧЕ "Ромен Ролан" в Стара Загора, а висшето си образование получава в УНСС със специалност "Международни икономически отношения". Магистърската му степен е по "Управление на международни проекти". Депутат в 47-ото Народно събрание, където е и председател на Комисията по енергетика, член на комисията по отбрана и председател на временната комисия по въпросите с енергийната криза.

В началото най-важният въпрос, интересуващ хората - очаква ли се тежка и студена зима, както вещаят не един или двама от вашите политически противници?

Нашето правителство осигури достатъчно доставки на газ, за да може България да има спокойна зима, чрез споразумение за седем танкера втечнен газ - на цена с 30 долара по-ниска от европейската. Бяхме договорили и терминали чрез компании, които вече ги имаха запазени. Служебното правителство отказа шест от танкерите с неясни аргументи, а сега виждаме, че върви точно по нашите стъпки. "Булгаргаз" не прави нищо по-различно от това, което правеше по време на нашето управление - да търси най-добрата възможна оферта за сигурни доставки на газ. Връзката с Гърция също ще влезе в експлоатация навреме, за което също се погрижихме. Така че тежка и студена зима не би трябвало да има, ако служебното правителство продължи да върви по нашите стъпки.

Каква е визията на "Продължаваме промяната" за развитието на сектор "Енергетика"?

"Продължаваме промяната" винаги е залагала на енергийна сигурност и независимост, основани на собствено производство на енергия и сигурни преки доставки от различни производители. Именно затова за нас е много важно запазването на комплекса "Марица Изток". По време на управлението си се погрижихме да го затвърдим чрез Плана за възстановяване и устойчивост. Там като дата за закриване на въглищните централи е посочена 2038 година. Ще продължим тази политика на запазване на енергийния комплекс, както и заетостта и доходите на хората в другите въглищни региони, включително чрез допълнително европейско финансиране и подкрепа за инвестиции, рекултивация и модернизация на съоръженията. И това изобщо не означава, че ние се отказваме от новите технологии. Напротив. По време на 47-то Народно събрание разгледахме редица законопроекти, които засягат работата на ВЕИ. Приехме и поправки в Закона, които улесняват процедурата за изграждане на ВЕИ мощности за собствено потребление до 5 мегавата. В сегашната ситуация това помага на бизнеса, който може да намали сметките си за електричество. В следващия парламент предвиждаме и промяна и допълване на законодателството с цел развитие на ветроенергийни проекти в акваторията на Черно море. На 2 октомври всъщност избираме дали да се върнем назад или да продължим промяната.

Следва ли България да възобнови отношенията си с "Газпром" в рамките на текущия договор, който изтича в края на годината, като се съгласи да плаща по схемата, изисквана от руската страна - превалутиране в "Газпромбанк"?

"Булгаргаз" като дружество и съответно България винаги са изпълнявали стриктно своите договорни задължения. Въпреки това "Газпром" едностранно прекратиха доставките на природен газ. Разговорите обаче продължиха, защото целта беше да се подсигурят доставките за страната ни. Както виждаме и сега тези разговори не водят до нищо. "Газпром" се доказа като ненадежден доставчик, както за нас, така и за цяла Европа. В сегашната ситуация разговорите трудно биха дали търсения резултат.

Липсата на отговор от руска страна до момента като че ли е красноречив отговор сам по себе си?

Да, липсата на отговор е показателна за възможностите да се стигне до някакви реални доставки. Служебният министър на енергетиката дори посочи, че това е продиктувано от политически съображения и че тук не става дума за търговски взаимоотношения.

Снимка 588299

Източник: ПП ПП

Какво е мнението ви относно перспективите да се въведе таван на цената на руския газ на общоевропейско ниво и смятате ли, че това ще бъде работеща мярка?

Предвид намаляващите доставки от "Газпром", мисля че трябва да се мисли за увеличаване на алтернативни доставки, изграждането на нови терминали, да има по-дългосрочна визия за това как Европа да се откъсне от тази зависимост. Идеята за въвеждане на таван, която бе дискутирана в Европейската комисия обаче изигра своята роля. Тя даде сигнал на пазара и виждаме, че в момента цената на природния газ на европейската борса спадна драстично в последните две седмици.

Относно цените на горивата - мит или реалност е прословутото "левче", с което според ГЕРБ са оскъпени бензинът и дизелът?

Цената на бензина и дизела също се определя от пазара. Виждаме, че в сегашната ситуация, в която борсовите цени и на петрола вървят надолу, същото се случва и по бензиностанциите. Очакваме тази тенденция да се запази и прословутото понижение с "левче" да бъде постигнато по пазарен начин.

Има ли държавата инструменти да повлияе на цените на горивата или конкретни политики, които да приложи за техния спад?

Държавата има Комисия за защита на конкуренцията, която трябва да се занимава точно с такива въпроси. Към момента обаче не виждаме тя да е проявила инициатива по отношение на цените на горивата. Възнамеряваме да подменим състава й, назначен изцяло от ГЕРБ, в следващото управление. Държавата в лицето на приходната агенция обаче извършва проверки на "Лукойл" и виждаме, че те тази година, за първи път от доста време насам, ще излязат на печалба. А това ще доведе и до плащане и на данък печалба.

Съзирате ли реваншизъм спрямо предишния редовен кабинет от настоящия служебен такъв? "Криза в енергетиката" ли остави "Продължаваме промяната", както ви обвини президентът Румен Радев?

Да, първоначалните изявления бяха такива. Дори беше сформиран Кризисен щаб. Аз лично обаче до този момент не виждам конкретни резултати от неговата работа. Близо два месеца по-късно ситуацията е такава, каквато ние я оставихме. Разговорите с "Газпром" не дават резултат, а заявеното намаляване на цените на природния газ се дължи единствено на по-евтиния азерски газ по дългосрочен договор. Той ще дойде от 1 октомври по интерконектора Комотини-Стара Загора, чието завършване беше основна задача на нашия кабинет. По този проект беше наваксано голямо изоставане през последните осем месеца. В следващото ни правителство ние ще се възползваме изцяло от тази газова връзка, ще осигурим терминали за втечнен газ и ще се погрижим да има компенсации за потребителите и бизнеса при нужда.

Неколкократно представители на "Продължаваме промяната" посочват като основна цел в следващия парламент преповтарянето на управленската формула от последните месеци на редовния кабинет, а именно тройна коалиция между ПП, ДБ и БСП. Същевременно обаче от БСП заемат твърда позиция, че с "Газпром" следва да се водят преговори, респективно да се работи отново. Как бихте могли да изгладите тези ваши различия?

"Продължаваме Промяната" и след предишните избори показа, че е диалогична партия. Когато се поставят фактите на масата виждаме, че нашите коалиционни партньори се съобразяват с тях. Настоящата ситуация също доказва, че не става дума само за политическо говорене, а за нещо съвсем реално и преговори с "Газпром" не дават резултат. Вярвам, че бъдещите ни коалиционни партньори ще отчетат ясно този факт.

Снимка 588302

Източник: ПП ПП

Поне към момента обаче социологията не дава оптимистични прогнози, че трите партии - "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП, биха събрали общо нужните 121 гласа, за да съставят мнозинство в Народното събрание. В този ред на мисли, готови ли сте да си сътрудничите с други партии и ако да, то при какви условия?

Прогнозите на социологическите агенции не се сбъднаха на предишните избори. По отношение на сътрудничеството с други партии, "Продължаваме Промяната" ясно показа, че държи на своите принципи. Ще продължим да следваме този за "нулева толерантност към корупцията", да работим за Антикорупционна комисия със засилени разследващи функции и професионален екип, да направим следващите стъпки, за да гарантираме силен икономически ръст, стимулиран от процъфтяващ частен сектор, без рекет върху бизнеса. Защото само растящата икономика ще доведе до по-високи възнаграждения за всеки българин. И това са и темите около, които трябва да постигнем консенсус с евентуалните ни бъдещи коалиционни партньори. Това и ще са условията, които ще отстояваме след изборите на 2 октомври.