Няма нищо лошо в това да гледате телевизия само за забавление - още по-добре е обаче да се забавлявате и същевременно да научавате нещо полезно. Подготвили сме ви съвети за четири качествени сериала, благодарение на които ще разберете, например, какво застрашава сладките малки орангутани, живеещи в Суматра, какво е определяло историята през двадесети век или как да удължите живота си.

Нашата планета (2019)

Разказвач на тази документална поредица от продукцията на BBC е сър Дейвид Атънбъро - днес почти стогодишен природозащитник, писател и защитник на природата. Всеки епизод ще Ви отведе на различни континенти и ще Ви запознае с очарователни животни и растения от удобството на Вашия диван. Зрителят често е удивен от начина, по който са създадени подобни кадри. Но не всички кадри са само красива гледка. В епизода за "Ледените кралства" не може да не се спомене топенето на ледниците, а в епизода, посветен на джунглата, не може да се избегне фактът, че местната флора и фауна са унищожавани от обезлесяването. Но който познава сър Атънбъро, знае, че той никога не губи надежда. Винаги вижда светлина в края на тунела и има конкретни препоръки как човечеството може да спаси природата.

На кого препоръчваме "Нашата планета": На всички, които се интересуват от природата. И дори на малки деца, защото ще им харесат красивите кадри - най-добре ще се насладите на тях в хола на голям екран. Колкото по-високо е качеството на резолюцията на Вашия телевизор, толкова по-добре.

Световната война в цвят (2003 и 2009)

Независимо дали ще изберете Първата или Втората световна война в цвят, няма да сгрешите. Уникалните кадри от времена, които промениха историята, в цветен облик. Двете британски поредици пресъздават събитията, довели до възникването на тези два огромни конфликта - и, разбира се, проследяват какво е последвало. Опресняването на тези изключително важни моменти от човешката история винаги е полезно - чрез цветните кадри зрителят много повече осъзнава, че тези събития не са толкова далечни и че заплахата от трагедия никога не е далеч.

Кой трябва да гледа "Световната война в цвят": Тези, които се интересуват от история и военно дело, разбира се - но те вероятно вече са гледали и двете поредици. Препоръчваме ги също на ученици от гимназията, понеже ще им помогне да разберат по-добре конфликтите и да видят контекста на събитията. Това е определено по-забавно от наизустяването на дати в часовете по история.

Короната (2016)

Ако се интересувате от историята като цяло или само от британското кралско семейство, не пропускайте този сериал. Той започва в началото на петдесетте години, когато британският крал Джордж VI се бори със сериозна болест, за министър-председател за втори път е избран Уинстън Чърчил, а младата Елизабет, заедно със съпруга си, херцога на Единбург, знае, че всеки момент ще се възкачи на трона. Животът на английската кралица, благодарение на дворците, прислугата и лукса, може да изглежда като приказка. В шест сезона по десет епизода обаче ще откриете, че това е по-скоро изтощителен кошмар. Съставът на актьорите се променя два пъти през шестте сезона, понеже времето напредва и героите остаряват. Така в началото имате млада кралица, след това на средна възраст и накрая дама в напреднала възраст. Трябва да отбележим, че подборът на актьори е наистина гениален и е много трудно да се каже кои са били най-добри. Всички са страхотни и постепенно ще Ви станат любими, защото всеки член на кралското семейство носи със себе си някакво съществено житейско бреме.

Кой ще хареса "Короната": Всеки, който обича да чете за британското кралско семейство. А също и почитателите на историята и геополитиката.

Как да доживеем до сто: Тайните на сините зони (2023)

Какво трябва да прави човек, ако иска да живее до дълбока старост? Съществуват ли фактори, които влияят на дълголетието? И ако да, кои са те? Именно тези и други въпроси си задава Дан Бютнер, американски лектор и изследовател. Той изучава дълголетието от дълго време и годините на неговите изследвания се материализират в петсериен документален филм. Отделните епизоди ще Ви заведат в така наречените "сини зони" - места, където хората традиционно живеят до много висока възраст. Именно там Дан чрез интервюта с местните разкрива тайните на дълголетието.

На кого препоръчваме "Тайните на сините зони": Ако сте добре запознати с термини като циркаден ритъм, биохакинг или микробиом, това е документалният филм за Вас. А също ще бъде интересен и за зрители, които се замислят как да живеят по качествен и здравословен начин.

Тази статия е създадена в сътрудничество с FAVI.bg.