В динамичния и бързоразвиващ се свят днес технологиите са неизменна част от живота на всички ни. Независимо от възраст, професия и местоположение, всички ние използваме технологичните открития ежедневно и в почти всички сфери на живота си.

В същото време, именно това развитие налага все по-голяма нужда от професионалисти, които да продължават да влагат усилия в името на това да направят живота на останалите по-лесен. Едни от тези хора са инженерите и експертите в направление "Мрежа и услуги" на А1. Част от тях са и ментори по програмата А1 Лятна академия за ученици и студенти, показали изключителни знания и амбиция за постижения в обучението си. Поговорихме си с част от тях, за да разберем какво е да бъдеш част от Академията - от страната на ментор и от тази на специализант.

Основен мотив за менторите се оказва, че самите те са стартирали кариерния си път в компанията като стажанти. Вероника Бенчева, мениджър екип, споделя, че с възможности като тези, които Академията предоставя за младите хора е по-лесно да се ориентират в сфера, която би им била интересна, да се почувстват част от екип и най-вече да вършат реална работа, от която да се чувстват удовлетворени. Веселин Кънев, инженер "Мрежови услуги за A1 Group" я допълва: "Младите кадри могат да придобият много важни личностни умения, разширявайки своята зона на комфорт, което е основополагащо за успешна кариера. По темата Емил Чаушев, старши инженер "Мрежа и услуги", споделя, че "Да пиеш вода от извора винаги е предимство, пред това да консумираш опаковани мечти. В момента работим със студенти още преди да са започнали специализация. Най-голямата полза за тях е, че могат да се докоснат до бизнеса и да видят всичките му многолики проявления."

От друга страна, специализантите поставят като мотив номер 1 възможността да се развиват в мечтаната от тях професия. Стефан Михайлов, специализант, споделя, че се е включил в Академията, за да развие своите "меки" и "твърди" умения и да се докосне до корпоративната среда в голяма компания като А1. Павел Иванов пък казва: "имам възможността да се запозная с работата на практика от първо лице, мога да натрупам опит и възможност за развитие".

Оказва се, че във всяка сфера на технологиите има голяма нужда от нови и добре обучени кадри. Въпреки това, менторите срещат и предизвикателства в процеса. Те разказват, че краткото време и заетостта им с техните професионални задачи, затрудняват предаването на цялата информация, която искат да споделят със своите специализанти. Друго, което Веселин Кънев споделя е и че "може би най-сложната част, е изборът на правилен подход към всеки нов участник. Тъй като всеки стажант има различно ниво на познания и умения, е невъзможно да бъде утвърден един подход за всички участници".

Специализантите обаче виждат само положителното. Те разкриват, че са успели да се докоснат до много интересни проекти, които развиват професионалните им качества и умения, а екипите са много сплотени и всеки помага на другия при нужда.

По време на Лятната академия, участниците се обучават и придобиват практически опит в няколко направления - "Мрежа и услуги", "Информационни технологии и дигитална трансформация" и "Маркетинг". Освен това те преминават през различни обучения по социални и технически умения, които ги надграждат като професионалисти и биха им помогнали във всички сфери на бизнеса.

По време на обучението си специализантите се запознават с реални проекти в компанията, а най-добре представилите се получават възможността да продължат своята кариера в компанията.

Лятната академия е част от редица младежки инициативи, които А1 развива през годините, сред които са целогодишна стажантска програма, партньорства с водещи учебни заведения, практикантски програми и много други.