Ако някога сте задавали въпроса "Защо вените са сини, щом кръвта е червена?" и са ви отговаряли, че кръвта в тях е неокислена и затова е синя, веднага забравете това. То просто не е вярно.

Неокислената кръв, т.е. тази, която тече във вените ни и е бедна на кислород, е тъмно червена, а окислената, артериална кръв, богата на кислород - е ярко червена. Червеният цвят на кръвта на всички гръбначни животни се дължи на хемоглобина.

Някои животни като раците, охлювите и паяците наистина имат синя кръв, тъй като вместо хемоглобин, в нея има хемоцианин.

Но защо тогава вените ни изглеждат сини, когато ги наблюдаваме през кожата си? За да отговорим на този въпрос, първо трябва да изясним какво е цветът.

От училище знаем, че видимият спектър на светлината обхваща тази част от електромагнитния спектър, която сме способни да възприемаме с очите си. Всяка част от спектъра се характеризира с различна дължина на вълната, а различните дължини на вълната се възприемат от фоторецепторните клетки в ретината ни (колбички) като различен цвят. Синият цвят има дължина на вълната между 450 и 495 nm, а червеният - 620-690 nm.

Снимка 335245

Източник: iStock

И така, какъв цвят има даден обект се определя от това светлина с каква дължина на вълната той отразява. В зависимост от структурата на материята, от която са изградени, предметите отразяват и поглъщат светлина с различни дължини на вълната.

Светлата кожа изглежда така, защото отразява почти цялата светлина, която попада върху нея, а както знаем, сборът от всички цветове е бяло. Когато даден обект поглъща всички дължини на вълната, той изглежда черен.

Затова кръвта е червена, тъй като тя най-слабо поглъща червената светлина и съответно я отразява обратно към нашите колбички, които на свой ред предават сигнал към мозъка, че кръвта е червена.

Синята светлина не прониква толкова добре в кожата, колкото червената, и затова тя се отразява обратно към очите ни, докато в същото време червената светлина прониква по-дълбоко в тъканта.

По-топлите цветове се поглъщат по-добре от кръвта във вената, отколкото от тъканите около нея, докато синята светлина, чиято дължина на вълната е по-къса и прониква по-трудно, се отразява и кара вените да изглеждат сини.

Ефектът е различен в зависимост от това колко дълбоко са разположени кръвоносните съдове под кожата ни и какъв е техният диаметър. Затова и плитко разположените капиляри не изглеждат сини, а колкото по-бледа е кожата, толкова по-сини ни се струват вените.