Публично частните партньорства са в услуга на природата и хората, категоричен е Тома Белев, изпълнителен директор на парк ""Витоша. Той представи текущи и одобрени за финансиране проекти на парка.

По оперативна програма Околна среща ще бъде реализиран проектът „Изпълнение на приоритетни дейности" от плана за управление на парк „Витоша". Той е на стойност 1.3 милиона лева и ще трае 36 месеца.

Целта му е опазване и възстановяване на приоритетни за парка природни местообитания на видове и техните популации. Сред включените дейности са ремонт на алейната мрежа на седем туристически маршрута и възстановяване на маркировката на пет туристически маршрута. От МИОСВ е потвърдено, че проектът е одобрен за финансиране и предстои финализирането му.

Проект, в партньорство с дирекциите на природен парк „Българка", „Врачански Балкан", „Златни Пясъци", „Персина", „Рилски манастир", „Русенски лом",„Сините камъни", „Странджа" и „Шуменско плато" предвижда насърчаването на публично частни партньорства на територията на природните паркова в България.

Проектът е на стойност 558 646 лева с продължителност 12 месеца и цели по-ефективно опазване на природната средаи развитие на устойчиви икономически инициативи. Финансирането е по оперативна програма „Административен капацитет", съфинансирана от ЕС.

Предвижда се провеждане на обучение на администрациите на парковете, проучване за публично частно партньорство в защитените територии, проучване на международния опит, повишаване на капацитета на администрациите на парковете, гражданските организации и бизнеса за изграждане на публично частни партньорства чрез семинари.

Друг проект на парк „Витоша" е в областта на възраждане и запазване на традиционните строителни техники и умения, използвани в България, който е одобрен за финансиране по-фин, механизъм на европейското икономическо пространство и се изпълнява в партньорство с норвежка институция.

Проектът е на стойност 480 195 лева, от които 15% са национално финансиране, което се осигурява чрез министерство на финансите. Чрез този проект, който ще продължи до 2011 г., ще бъдат проучени традиционните строителни техники и методи за България.

Ще бъде изграден информационно образователен център, ще бъдат провеждани обучения, ще бъде създаден и дигитален архив. Участниците в проекта се надяват да допринесат за възстановя нето на старата българска архитектурна традиция и запазването й за българските поколения.