1,5 милиона българи са бедни, тъй като в ръцете им попадат едва 7 % от всички доходи в страната.

Средната класа у нас събира 4,2 милиона граждани, които разполагат с 53 на сто от доходите. Т.нар "заможни" българи са точно толкова, колкото и бедните - 1,5 млн., но разликата е в концентрацията на доходите в тях - 40%.

Това показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за бедността в България, което обръща внимание на разпределението на доходите в българското общество и разглежда "кривата на доходите".

Анализът е на базата на данни от 2013-та година, което означава, че описва картината у нас от преди две години.

"Най-значимият фактор за бедността е образованието", разкри икономистът Петър Ганев при представяне на изследването. В групата на бедните българи преобладават най-вече тези с основно или дори по-ниско образование, както и неработещите.

Средната ни класа пък е съставена предимно от хора със средно и висше образование. "Независимо от икономическата активност на лицата, по-ниското образование се отразява силно негативно на доходите и риска от бедност", гласи друг извод от проучването.

Работещите са хората с най-високи доходи и могат да се похвалят с най-ниски нива на бедност, тоест рискът от бедност при работещите поне със средно образование е под 5%. Все пак обаче при работещите с начално или основно образование нивата на бедност са по-високи, а 30 на сто от работещите с основно образование са бедни.

Поглеждайки към безработните граждани се вижда, че нивото на бедност при неработещите с начално образование е 80 на сто, а при тези с основно - 60 на сто.

Ако критерият е "населеното място", то анализът показва, че в малките градове и в селата се наблюдават много ниски доходи и следователно високи нива на бедност. "Всеки трети в селата на практика е беден, а в големия град бедността е около 10%", отбеляза Ганев.

Картината на бедността показва още, че поне 60 на сто от бедните у нас, които са над 16 години, са работили някога през живота си. 20 % от бедните са в лошо или много лошо здравословно състояние, но пък половината бедни са в добро или дори много добро здраве.