От началото на 2021 г. до 15 юли сигналите за домашно насилие до телефон 112 са 14 338. От Нова година до юни само в Софийска районна прокуратура са образувани 700 преписки, касаещи домашно насилие. През 2020 година съдилищата са издали 3 076 заповеди за защита.

Това се казва в позиция на няколко неправителствени организации, които работят за превенция на домашното насилие. Те настояват 29 ноември да бъде Ден в почит паметта на убитите жени и деца, жертви на домашно насилие.

Телефонът за помощ при домашно насилие - Национална специализирана гореща линия за пострадали от домашно насилие 0800 11977.

Второто им искане е оптимизиране на нормативната уредба за превенция и защита от насилие. Те искат да бъдат приети предложените от тях промени в Закона за защита от домашното насилие, Наказателния кодекс и Семейния кодекс.

Да се създадат методики за оценка на риска за живота и здравето на пострадалите от насилие, които да се прилагат от институциите на първа линия - органи на МВР, на МТСП и на МЗ.

Мъж простреля бившата си жена в магазин в София
Обновена

Мъж простреля бившата си жена в магазин в София

Тя е ранена в главата

Вече 30 г. работи Световната кампания "16 дни активизъм срещу насилието, основано на пола". В световен мащаб, през 2021 г. кампанията е посветена на борбата за елиминиране на фемицида - убийствата на жени основани на техния пол.

Със 150% са се увеличили обажданията на националната специализирана гореща телефонна линия за пострадали от домашно насилие на Алианса за защита от насилие основано на пола в месеците след обявяване на извънредното положение през 2020 г. Телефонът е 0800 11977.

Оставиха в ареста обвиняемия за убийството на Евгения и баща му

Оставиха в ареста обвиняемия за убийството на Евгения и баща му

Това реши Софийският градски съд

По наша информация от данни на медиите от началото на 2021 г. до сега в България са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени.

Те дават няколко примера:

На 15.10.2021 г. жена беше публично простреляна в главата от бившия си партньор, с когото са живели на семейни начала. Жената е имала заповед за защита по Закона за защита от домашното насилие, за чието нарушаване от извършителя е имало вече образувано досъдебно производство. Извършителят обаче не е бил задържан. Този опит за убийство беше окачествен от представител на МВР като вероятен "инцидент на битова основа".

На 12.11.2021 г. беше открито тялото на друга убита и захвърлена в куфар жена около Перник. Задържан за убийството е нейният съпруг и баща на общото им дете.

На 17.11.2021 г. момиче беше изнасилено, изтезавано и запалено от негов роднина. Преди това, през 2016 г. извършителят е осъден за изнасилване на майката на момичето - на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода, като е бил освободен от затвора предсрочно.

Откриха убита млада жена, намираща се в неизвестност от месец
Обновена

Откриха убита млада жена, намираща се в неизвестност от месец

Арестувани са трима

Според тях тези случаи и статистика демонстрират продължаващата от десетилетия тенденция в страната ни на подценяване на проблема с домашното насилие. Той не се оценява от властите, а оттам и от обществото, като проява на тежка престъпна дейност, пишат организациите.

Фемицидът не засяга само жертвите на домашно насилие. Фемицид са и всички убийства на жени, жертви на трафик, на жени, станали жертви на сексуално насилие и всеки друг случай на жена, убита, защото е жена. Фемицид са и случаите на жертви, доведени до самоубийство поради продължаващо над тях с години насилие, най-често домашно. Фемицид е и всеки случай, когато жена умира не от физическите си рани, а от усложнения и заболявания, резултат от продължаващото срещу нея насилие, уточняват специалистите.

Призоваваме властите в България да изградят ясна и всеобхватна политика за превенция и борба с насилието над жените и децата, включително срещу убийствата на жени, като:

Писмото е подписано от:

Алианс за защита от насилие основано на пола и неговите членове:

Фондация "Български център за джендър изследвания" - София, Хасково

Женско сдружение "Екатерина Каравелова" - Силистра

Фондация "Позитивни Умения на Личността в Социума" (П.У.Л.С.) - Перник

Фондация "SOS - Семейства в риск" - Варна

Фондация "Х&Д Джендър перспективи" - Хасково и Димитровград

Сдружение "Асоциация Деметра" - Бургас

Сдружение "Асоциация НАЯ" - Търговище

Фондация "Център Отворена врата" - София, Ловеч

Сдружение "Център Динамика" - Русе

Сдружение "Знание, успех, промяна" - Дупница и Благоевград

И Сдружение "Български хелзинкски комитет".