Към момента 14 български граждани са напуснали Кабул, съобщават от Министерството на външните работи.

Те уверяват, че полагат всички възможни усилия и оказват съдействие, включително чрез сътрудничество с международните партньори, за изтегляне на сънародниците ни.

По данни на МВнР петима българи желаят да напуснат Кабул. Ведомството е в непрекъсната връзка с четирима от тях, които през последни дни очакват евакуация, като следи процеса на изтегляне и оказва необходимата помощ. Днес министерството е било информирано и за пети български гражданин, с когото също е в непрекъснат контакт и оказва съдействие да напусне страната.

През последните 24 часа е евакуиран един наш сънародник, който вече е на безопасно място. С него общо 14 българи са напуснали афганистанската столица.

Консулът ни в Доха е в непрекъсната връзка както с българските граждани, евакуирани там по-рано тази седмица от Кабул, така и с катарските власти, за да могат сънародниците ни по-бързо да напуснат Катар. Днес катарските власти са дали съгласие това да стане с първия възможен за тях самолетен полет, след като представят негативен резултат от PCR тест за коронавирус. Той им е направен на място в базата, където са настанени.

Шестима българи чакат евакуация от Кабул

Шестима българи чакат евакуация от Кабул

Петима наши сънародници вече са успели да напуснат Афганистан