14 групи лица влизат в списъка на нуждаещите се, които могат да получават дарени храни, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Списъкът на нуждаещите се лица и на лицата, които предоставят социални услуги, на които операторите на хранителни банки могат да предоставят дарени храни, е утвърден от министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Спешно улесняват даряването на храна

Спешно улесняват даряването на храна

Институциите постигнаха съгласие

Сред нуждаещите са хората с пенсии до установената линия на бедност, самотно живеещи възрастни (над 65 години), лица с 50 над 50 на сто намалена трудоспособност, семейства с деца с увреждания и домакинства, които са получили целева помощ за отопление през предходния отоплителен сезон.

От социалното ведомство уточняват, че дарените храни ще могат да бъдат получавани от дневни центрове за деца, младежи и възрастни с увреждания, дневни центрове за стари хора, приюти, центрове за настаняване от семеен тип, домове за деца и други социални услуги.

Изхвърляме 670 000 тона храна

Изхвърляме 670 000 тона храна

С нея могат да се нахранят всички българи под прага на бедността

Припомняме, че на 10 март бе обявено, че в рамките на седмица ще бъде готова подзаконовата нормативна база за закона, освобождаващ от ДДС дарените храни. Институциите се задействаха, за да може спешно да бъде улеснено даряването на храни.