Подзаконовата нормативна база за закона, освобождаващ от ДДС дарените храни, ще бъде готова в рамките на следващата седмица. Това обяви на брифинг омбудсманът Мая Манолова.

Срокът е определен след постигнато разбирателство между министерствата на земеделието, социалната политика, финансите, хранителната банка и омбудсмана. Манолова отчете ползотворна среща с институциите.

Срещата бе по повод нефункциониращия закон, който освобождава от ДДС дарените храни с изтичащ срок на годност. Причината е липсата на подзаконова нормативна база.

Изхвърляме 670 000 тона храна

Изхвърляме 670 000 тона храна

С нея могат да се нахранят всички българи под прага на бедността

Земеделското министерство и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) първи са изпълнили ангажимента. Те са изготвили списък с храните, които могат да бъдат дарявани. Сред тях са: млечни продукти, месо и месни продукти, риба, яйца и яйчни продукти, масла, зърнени храни, картофи, варива, зеленчуци, ядки, компоти, шоколадови изделия, безалкохолни напитки и други.

На свой ред финансовото министерство е готово с правилника за прилагане Закона за ДДС и другата седмица ще бъде обнародван.

Своята роля е изиграло и социалното министерство, което е подготвило два варианта на проект за списък с лица, които могат да получават храните. Той ще бъде обявен следващата седмица.

Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков изрази благодарност за работата на БАБХ по изготвянето на списъка с храните.

Манолова стартира "Великден за всеки" №2

Манолова стартира "Великден за всеки" №2

Обяви за „мъртъв” Закона за отпадане на ДДС върху дарените храни

Социалният министър Гълъб Донев пък подчерта ролята на омбудсмана Мая Манолова. По думите му тя е изиграла ролята на катализатор по синхронизиране действията на институциите.

Режимът в закона е съобразен с европейското законодателство. Взети са и всички защитни мерки, за да не се допускат злоупотреби и загуби за фиска.