В присъствието и благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит, омбудсманът Мая Манолова даде старт на второто издание на кампанията "Великден за всеки". Тази година началото на кампанията бе дадено в църквата "Св. Св. Кирил и Методий" в столицата с молебен за здраве.

"Кампанията е насочена към най-уязвимите в България, към нашите майки и бащи, към нашите баби и дядовци, но и към добрите хора в България. Да дарим за великденската трапеза на българските пенсионери, така че да няма гладни хора на големия християнски празник", призова Манолова.

Изхвърляме 670 000 тона храна

Изхвърляме 670 000 тона храна

С нея могат да се нахранят всички българи под прага на бедността

Тя не скри, че има куража с оптимизъм да даде старт на второто издание на кампанията "Великден за всеки", тъй като миналата година са били събрани дарения в пари и храни на стойност 1 милион лева. С тях за Великден са били зарадвани 33 хиляди български пенсионери. Тогава те получиха ваучери за храна и хранителни пакети.

"Тези, които не можаха да дарят, дадоха труда си като доброволци в кампанията. Надградихме кампанията "Великден за всеки" с инициативата за падане на ДДС върху храни и в края на миналата година това стана факт. Така решихме да подкрепим производителите на храни, които са готови да проявят милосърдие", каза още омбудсманът.

Тя не скри и съществуващия проблем по отношение на изпълнението на приетия Закон за отпадане на ДДС върху дарените храни.

"Приетият законов текст засега е мъртъв, защото три министерства не са си свършили работата и не са изготвили подзаконовите нормативни актове за прилагане на този законов текст", констатира омбудсманът.

По думите й затова и една от целите на кампанията ще бъде упражняването на натиск за приемането на въпросните подзаконовите нормативни актове до края на месец март.

Идеята за кампанията възниква след писмо във Фейсбук на Снежи Кежева от Плевен, в което пенсионерката споделя на омбудсмана, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1.00 лев минимума от 300 лева.

Със събраните средства от кампанията ще бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери.

Тази година лица на кампанията са Миро от Каризма, Николина Чакърдъкова, Криско, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Деси Бакърджиева, Тончо Токмакчиев, Румен Луканов.

Всеки може да се включи като дари 1 лев със SMS на номер 1255.