От НДСВ предлагат 15% защитени територии по НАТУРА 2000. Това стана ясно след заседание, на което министърът на околната среда Джевдет Чакъров представи предстоящото включване на България в проекта, съобщава Дарик радио.

Заместник-председателят на парламентарната група на НДСВ Борислав Великов обясни, че министърът на екологията не се е ангажирал с конкретни проценти по защитените територии на НАТУРА 2000. Според депутатите от НДСВ те трябва да бъдат съобразени и с инвестиционния процес в България, и, естествено, с опазването на природата.

Обсъдена е и възможността да се предприемат мерки срещу административен или корупционен произвол при специфичните оценки, които ще се налагат за инвестициите в тези зони.

Министър Чакъров представи НАТУРА 2000 пред парламентарната група на левицата, от където са настояли за по-широка разяснителна кампания за режимите в териториите на тази екологична мрежа.

Всяко намерение за строителство ще се подлага на специфична оценка за евентуалното му въздействие, обясни министър Чакъров.

Той съобщи още, че следващата седмица ще инициира среща с кметове, председатели на общински съвети и областни управители от Черноморието за обсъждането на проекта.