Готови са първите списъци с имена на граждани, които имат достъп до полигона "Змейово".

Общо 174 са жителите на Стара Загора и селата в близост до военния обект, които вече имат възможност да посещават и да наблюдават работата на полигона 24 часа в денонощието.
Имената на желаещите бяха утвърдени от ДАНС и ще бъдат публикувани в сайта на областната администрация.

В процес на утвърждаване са и постъпилите по-късно списъци на желаещи да извършват мониторинг на дейностите на полигона.
Желаещите да се включат в мониторинга трябва да представят в деловодството на Областна администрация - Стара Загора лист с трите си имена, ЕГН, номера на личната карта и подпис.

Посещенията ще се извършват организирано и при определения регламент. Лицата от групата се инструктират срещу подпис по мерките за безопасност и ще бъдат съпровождани от представител на полигона и Военна полиция. Транспортът се осигурява от групата за граждански мониторинг.

Дейностите на полигон „Змейово" се контролират от две станции на РИОСВ, разположени в района на полигона. Отделно на това бе стартирано видеонаблюдение с камери.

Министерството на отбраната вече започна процедура по сертифициране на полигона "Змейово" за покриване на екологичните стандарти по ISO 1401.

При последните протести на граждани министърът на отбраната Николай Младенов увери, че на полигона в "Змейово" не се извършват дейности, които да доведат до замърсяване на въздуха на Стара Загора.

Също че източникът на замърсяване на въздуха не е военният полигон, бе категорична и екоминистърът Нона Караджова. Тя поръча на общината и регионалната РИОСВ да изготвят план за действие при обгазяване, който преди дни бе изготвен вече.