179 български деца от 1 до 17 години са починали вследствие на болести, инциденти и злополуки през 2019 г., съобщава БГНЕС, позовавайки се на статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи.

Най-много детска смърт е причинена от външни причини, сред които са транспортните злополуки - общо 20 деца са починали при катастрофи. 12 деца са се удавили или са потънали във вода, а едно дете е загинало при пожар. През миналата година фатално са паднали от високо шест деца.

От останалите фактори смъртност при децата най-много жертви са взели болестите на нервната система - от тях са починали 22 българчета. 4 от тях са загубили живота си заради болести на централната нервна система, а 9 - заради детска церебрална парализа.

Други 18 деца са починали от болести на органите на кръвообращението, а болестите на дихателната система са взели 23 жертви.

Над 9000 българчета са извършили престъпление през 2019 г.

Над 9000 българчета са извършили престъпление през 2019 г.

Това сочат данните на НСИ

Общо 31 деца пък са починали от вродени аномалии, сред които такива на нервната система и на системата на кръвообращението.

Злокачествените новообразувания са били причина за смъртта на 21 деца през 2019 г.

Инфекциозни, паразитни болести и чревни инфекции са причинили смъртта на 17 деца, а от пневмонии са си отишли други 17 българчета.

Според статистика много деца у нас умират във възрастовата граница от 1 до 4 години. През миналата година общият им брой е 66. От 5 до 9-годишна възраст живота си са загубили 45 българчета.

Най-голяма е групата на децата, починали между 10 и 17-годишна възраст - те са общо 68 за изминалата година.

Според статистиката през 2019 г. нито едно дете не е загинало вследствие на случайно отравяне и въздействие на отровни вещества. Данните са въпреки случая на отровеното дете от Кардам, за което беше доказано, че е починало след поглъщане на отрова за мишки.

Българчетата сред най-често посягащите към алкохол, тютюн и захар в Европа

Българчетата сред най-често посягащите към алкохол, тютюн и захар в Европа

Юношите у нас са на последно място по подкрепа, която чувстват от семейството си