Около 2/3 (59,5%) от населението у нас вярва в Бог. 27,5 процента не вярват, а останалите 13% не са в състояние да определят. Това сочат данните от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено между 1 и 9 август 2024 г. сред 802 пълнолетни лица по метода интервю "лице в лице".

Най-голям дял от населението, 75,3%, са православни. Мюсюлманите са 9,9 процента. 11 от анкетираните твърдят, че не са религиозни. Останалите 3,8 процента изповядват друга религия. 19,7% от населението у нас често посещава богослужения.

Три четвърти у нас се определят като православни, но малко под две трети декларират вяра в Бог. Разминаването произтича от обстоятелството, че Българската православна църква се възприема не само от верска гледна точка, като религиозна организация, но и от светска гледна точка - като историческа институция, неизменно свързана с българското общество и държавност, а в определена степен и като част от традиционната идентификация на българската народност.

Снимка 682069

Източник: Галъп

Българската православна църква (БПЦ) се ползва с високо доверие като институция. То е 43,1%. Неодобрението към църквата е 35,8 пункта. Най-ниско е доверието към църквата сред младите.

Положителен е и рейтингът на новият патриарх Даниил. Доверието към него е 30,6%, а недоверието - 27 процента. Това е рядкост по отношение на публични фигури у нас, но в същото време е очаквано по отношение на религиозен лидер. Близо 19,8% от респондентите не познават или дори не са чували за личността на патриарха.