Българската православна църква (БПЦ) избра четвъртия си духовен глава от възстановяването на патриаршията насам. Това е Даниил Видински, който получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66 гласа, 3 са недействителните бюлетини. Изборът на нов духовен баща се наложи, след като патриарх Неофит почина на 78-годишна възраст на 13 март. 

Точно преди десет дни Светият синод избра тримата митрополити, които имаха право да участват в процедурата - Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Данниил Видински беше избран за предстоятел на Българската православна църква на втори тур. Избирането му беше обявено официално от Старозагорския митрополит Киприан, който е и говорител на Светия синод.

Ето какви бяха и резултатите от първото гласуване на делегатите:

  • 64 гласа за врачанския митрополит Григорий.
  • 51 гласа за видинския митрополит Даниил.
  • 19 гласа за Ловчанския митрополит Гавриил Ловчански, който отпада на първия тур.

Недействителните бюлетини бяха 4.

На патриаршеския събор присъстваха 138 делегати, въпреки че вчера се регистрираха 140. Патриаршеският избирателен църковен събор започна с неделна литургия в Синодалния параклис, отслужена от архимандрит Евтимий - духовен надзорник на Софийска епархия. След проверка на присъстващите делегати, наместник-председателят на Светия Синод Врачанският митрополит Григорий поведе участниците в Събора към Българската академия на науките, където се проведе официалното откриване на Събора: "Обявявам 4-тия Патриаршески избирателен църковен събор за открит".

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх

Изборът ще е между врачанския митрополит Григорий и видинския - Даниил.

Патриаршеският избирателен църковен събор беше официално открит в Академичната зала на Българската академия на науките. Гласуването се проведе в Синодалната палата. Изборът бе таен и продължи 3 часа. Според устава на БПЦ за избран за патриарх се приема "този, който получи две трети от всичките 140 души", обясни в началото на гласуването митрополит Киприан - говорител на Светия Синод.

Празничните камбани на всички църкви и храмове в страната зазвъняха в чест на новия патриарх на България - Негово Светейшество патриарх Даниил. Преди да тръгне на празничното литийно шествие към "Св. Александър Невски" новоизбраният български патриарх Даниил заяви съвсем накратко, че тръгва със съзнание с вярва в божията промисъл и божията подкрепа. "Да пазим православната вяра - тя ни води при Бога", заяви новоизбраният патриарх Даниил.

"Ако преди 15 дни някой беше казал, че ще съм патриарх, нямаше да му повярвам... Бог да е с нас", сподели новоизбраният духовен водач на БПЦ на излизане от Светия синод.

Интронизацията на новия патриарх се състоя в храм-паметника "Свети Александър Невски" в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей, митрополитите, епископите. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Димитър Главчев, председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян, кметът на София Васил Терзиев, народни представители, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, Симеон Сакскобургготски, Посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова както и представители на Католическата църква и на Религиозната общност на евреите в България. Новият патриарх се поклони и пред мощите на Св. Патриарх Евтимий Търновски.

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата?

Румен Радев се надява да няма разделение в църквата след избора на нов патриарх

"Вярвам, че Господ, който гледа на сърце, знае, че не съм се стремял към тази длъжност. Като ме избра за това служение, той ще ми бъде и помощник, защото Господ възлага бреме, но и спасява. Без Него не можем да вършим нищо."

Това заяви в първото си слово Негово Светейшество патриарх Даниил. По думите му всички ние имаме нужда от милосърдие и любов към нас. Просветата в православната вяра ще бъде основна грижа пред патриарх Даниил.

"Със съзнанието за своето недостойнство за това високо отговорно служение, но и с вяра и послушание към Божията воля, (...) приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес", посочи новият патриарх.

Президентът Румен Радев също произнесе слово по време на интронизацията на патриарха Даниил Видински. "Отправяме поглед към вас с надеждата да отстоявате единството на църквата и добруването на България, да въздигате вяра, че църквата остава крепител на мира, пазител на живота и стожер на историческата мисия да бъде нравствена опора към народа, да му отдава упование и напътствие", каза държавният глава.

Българската патриаршия е покровител на вярата и съзнанието, каза Румен Радев. Вярата неведнъж укрепва моралните ни сили, просвещава и напътства и винаги съумява да преведат българите през тежките зими, посочи Румен Радев. Той вярва, че в мисията и служението на патриарх Даниил ще бъде воден от любов към хората и Бог. Радев пожела да отстоява единственото на православието, да отстоява ролята на църквата и с търпение да укрепва традиционно добрите отношения между религиозните общности в България, ревностно да насърчава щедростта и милосърдието към нуждаещите се. Нека в сърцето не престава да отеква топлата грижа към духовенството, миряните, манастирите, призова Румен Радев новия патриарх.

В заключение Радев пожела здраве, дълголетие на новия патриарх начело на Българската патриаршия. "Бог да пази България", завърши президентът Румен Радев.

Вселенският патриарх Вартоломей също произнесе слово, в което заяви:

"Приветстваме единодушно равния по чин да бъдем поканени да присъстваме лично на избора и интронизацията на първия сред вас. Едно събитие, което се случва за първи път в църковната практика."