Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил Видински. Стана ясно и че говорителят на Светия Синод Старозагорският митрополит Киприян е напуснал сградата на Светия Синод малко след обявяването на избора пред медии.

Според официалната програма, изпратена от Светия Синод, в 14.30 ч. трябваше да има официално обявяване. Трибуната обаче остана празна.

Митрополит Киприян обясни пред журналисти, че процедурата е спазена и името на новия патриарх вече е било обявено.

По-късно от Старозагорската митрополия излязоха с позиция, в която отбелязват, че митрополит Киприан е известил резултата от втория тур на проведения избор пред медиите, непосредствено след преброяването на гласовете. Напускането на сградата и отсъствието на празничното шествие се дължи единствено на ангажиментите му по определения протокол за посрещане на официалните лица и делегации на входа на храм-паметника "Св. Александър Невски".

Снимка 672328

Източник: Президентство

"Вярващите се нуждаят от единство на църквата, православието и водачество към духовен възход". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди интронизацията на новия патриарх Даниил Видински в храм-паметника "Свети Александър Невски".

Според него не би трябвало да има разединение в църквата след избора на новия български патриарх. Той пожела на Даниил Видински здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия.

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък заяви сигурност, че новият патриарх ще обедини народа.

"Искам да чуя от него за обединението на българския народ и съм сигурна, че от неговата уста ще стои по-различен начин, отколкото от фалша на политиците", коментира Йотова. Тя пожела на новия патриарх да бъде истински духовен водач.

Снимка 672326

Източник: Президентство

Вярващите се нуждаят от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше патриарх Неофит. На това се надява служебният премиер Димитър Главчев. По думите му държавата не трябва да се бърка в работата на църквата, макар че в източното православие е малко по-особено.

Председателят на 50-ото Народно събрание Рая Назарян вярва, че в молитвите на новия патриарх Даниил Видински, присъства единението и благополучието на българския народ. Пред журналисти преди интронизацията на патриарха, Назарян каза, че Българската православна църква винаги е правила достоен избор. Назарян пожела здраве, дълголетие и мъдрост на новия патриарх Даниил Видински, който да ръководи делата на БПЦ.

Даниил Видински е новият патриарх на България
Обновена

Даниил Видински е новият патриарх на България

Той бе избран на втори тур с 69 гласа при 66 гласували за митрополит Григорий