По време на ремонтни дейности на АМ "Тракия", само 2 предпазни конуса са поставени на 30-40 метра пред ремарке със знак за внимание и то след завой, съобщават очевидци на катастрофа с пострадал и велосипедист и последвала верижна катастрофа с автомобили.

Според информация на МВР, шофьори са отвлекли вниманието си заради пострадалия колоездач.

Велосипедист се удари в заграждения на АМ "Тракия"

Велосипедист се удари в заграждения на АМ "Тракия"

Ударили са се и 4 автомобила, отвлекли си вниманието заради удара на велосипедиста

Очевидец на катастрофата споделя във "Фейсбук", че ремарке е вързано с тел за мантинелата, "защото, ако го ударел ТИР да не отишло в насрещното" според фирмата изпълнител - все едно тази тел ще удържи, коментира очевидец. 2-ма колоездачи в аварийната лента движещи се с около 40 км в час не виждат тази тел и първият колоездач минава през нея, тя "реже рамката му и го изхвърля на платното размазан в кома с предсмъртни хрипове. Вторият също пада".

Разказващият очевидец е непосредствен свидетел. Той споделя, че спират да помогнат на колоездачите. Докато слизат от колата, "само 30 секунди по-късно в платната за движение една кола намалява рязко поради неправилно поставени конуси и 2 други коли се забиват в нея. Яна звъни на 112 и отива да види състоянието на момчето, а аз сигнализирам на колите да намалят. Следва намеса на държавните органи т.е. МВР и бърза помощ и следва малоумие след малоумие", допълва очевидецът.

Публикуваме без редакторска намеса описаните от свидетеля последвали събития:  

1. След 10-15 мин. идват 2 патрулки с 4-ма полицаи - всички се скупчват като кибици около момчето в кома с предсмъртни хрипове. На никой не му хрумва да отиде на 200 метра на завоя и да предупреди шофьорите. След малко единият полицай отива да иска документите на катастрофиралите шофьори - все едно това е най важното, докато другите говорят по тел или кибичат около момчето. Никой няма познание да окаже първа помощ. На лентата до нас продължават да профучават тирове и леки коли.

2. На 10 метра след знака има бус на служба "Охрана на магистралите" - казвам им да пратят човек на завоя, а оня стои и ме гледа като пукал.

3. Линейката пристига след около 20 мин. - слизат двама "доктори" и мерят пулса. Яна им казва да го проверят за счупвания на врата. Проверяват на две на три и го слагат на носилката по гръб. Без медицинска яка. Казвам им да го поставят настрани, за да не се задуши от хриповете - и една фуражка ме предупреждава да не се обаждам щото те били лекари и знаели какво правели. Полицаите започват да се ориентират лека полека в обстановката.

4. Питам коя е фирмата, която извършва ремонта и ми казват "Автомагистрали". Говоря с човек от обекта и една фуражка и ги питам нормално ли е да вързват обозначителното ремарке с тел "невидимка" за мантинелата. Отговаря ми, че колоездачите нямат право да са на магистралата. Питам го, ако това бяха мотористи, на които се налага да спрат аварийно? На полицая процесора за броене на двайсетолевки блокира и мига на парцали, а служителя на фирмата мълчи като полуидиот. Между другото полицаите събират инфо на свидетели - все още няма никой, който да сигнализира на колите да намалят скоростта след завоя и тирове и коли профучават около нас. Спира една старозагорска кола и се развиква на полицаите, че едвам е спрял навреме и им казва да отидат да сложат предупредителен знак. Яваш яваш един полицай се отправя ...