Над 200 хил. безработни започнали работа през първите десет месеца на 2017 г. Ангажирани до октомври месец тази година са повече от 208 хил. души, които до преди това са били безработни. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на церемонията по връчването на наградите "Работодател на годината" на Агенцията по заетостта.

88% от ангажираните вече безработни са наети на несубсидирани работни места.

Средномесечното равнище на регистрирана безработица за периода януари - октомври 2017 г. е 7.3%, припомни министър Петков и допълни, че подобна стойност е отчетена за същия период през 2009 г.

И през третото тримесечие на 2017 г. продължавала положителната тенденция за намаляване на безработицата. Социалният министър обясни, че нивото й се понижава до 5,8%. Това е най-ниската стойност на безработицата от 2008 г., изтъкна той.

Независимо от общата благоприятна ситуация на пазара на труда, регионалните различия в заетостта и безработицата се запазват, посочи министърът. По думите му това налагало провеждането на целенасочена политика по заетостта.

По време на форума министър Петков връчи и награди на компаниите с най-голям принос за развитието на националния пазар на труда през 2017 г.