С 200 лева ще бъде глобен всеки стопанин на куче, който не сложи чип на домашния си любимец. Това е записано в Закона за ветеринаро-медицинската дейност. Всяко куче, което е регистрирано, вече трябва задължително да е с поставен микрочип, съобщи "Труд".

Досега собствениците на кучета избираха дали им поставят чип, или да ги татуират. Според ветеринари обаче, татуировката не е ефективна при търсене на изгубено четириного.

"Татуировката с времето избледнява, може да бъде повредена при някакви наранявания на кожата в областта, в която е поставена”, посочи ветеринарят Пламен Кьосев.

Стопаните на кучета, които в момента са татуирани няма да бъдат глобявани веднага.

Предвидена е една година гратисен период след влизане в сила на новия закон, така че всички собственици да имат време да си заведат кучето.

Общинските власти ще хващат домашните кучета, останали без стопанин на улицата. По чипа те ще бъдат идентифицирани в приютите или ветеринарната клиника, за да може собственикът им да бъде открит и да си ги прибере.

Ако подпише декларация, че се отказва и не иска животното, ще бъде глобяван, а кучето ще отиде в приют. Така ще се намали и популацията на бездомни кучета.