3 300 души са били спасени от удавяне през 2015 г. от спасителите на Водноспасителната служба.
Това стана ясно по време на пресконференция за готовността на водните спасители за летния сезон.

В дните от 6 до 12 юни в цялата страна се отбелязва традиционната Седмица на водното спасяване, организирана от Българския червен кръст (БЧК).

През миналата година са обучени 1 149 професионални водни спасители: 753 души за работа в басейн и 396 за работа в море.

През летния сезон обичайно травматизмът във водата се увеличава. Въпреки това България е в топ 16 в света по най-малък брой удавени на глава от населението, обяви Стоян Андонов, председател на Националната комисия по водно спасяване към БЧК. По думите му, показателите през годините се подобряват по отношение на превенцията.

Нашите методики на организиране на водноспасителната дейност по плажове са сред еталонните за Европа, изтъкна Андонов. Той посочи, че в съседните ни Гърция и Турция почти няма спасители на по-голяма част от плажовете.

Въпреки това България е доста по-рискова. Имаме над 4000 вътрешни водоема и множество реки, а инцидентите ставали най-често в реките.

Като рисково Андонов изтъкна и особеността на Черно море - то е с два пъти по-ниско ниво на соленост в сравнение Средиземно море. Затова и рискът от инциденти се увеличава.

По линия на превенцията сред подрастващите добри партньори на Водноспасителната служба е и МОН.

“Благодарение на партньорството с регионалните инспекторати по образование постигнахме много добри резултати по отношение на превенцията, особено сред децата”, отбеляза директорът на Водноспасителната служба Антон Налбантов.

Разработени били няколко образователни програми, които са стартирали в училищата през последните години.