В повечето големи селища край Черно море има пречиствателни станции, но има проблеми във вътрешността на страната. Това каза зам.-министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БНР.

Един от градовете, в които все още не се пречистват отпадните води, е Созопол. Изграждането на пречиствателната станция там започва през 2004-а година, но 6 години след това, съоръжението все още не е готово.

За довършването ще бъдат отпуснати европари по програмата „Околна среда". Финансирането е било основният проблем до сега при изграждането на пречиствателната станция в Созопол.

Около 70-80 млн. лв. ще са необходими за довършването на съоръжението и изграждане на колекторите. През времето на няколко пъти се сменя начинът на действие на пречиствателната станция. От начало тя е била само за Созопол. След това са вкарани Равадиново и Черноморец. Сега отново се връщат нещата обратно към две отделни пречиствателни станции, което според мен е грешка, коментира кметът на Созопол Панайот Рейзи.

От 20 населени места с над 10 000 жители край Черно море, само в 3 няма пречиствателни станции - Черноморец, Созопол и Ахтопол. В останалите по-малки селища е необходима модернизация на съоръженията, съобщи още зам.-министър Ивелина Василева.

В 5 от тях в момента текат строителни дейности в 9 предстои или доизграждане с цел увеличаване на капацитета, или модернизация с цел въвеждане на по-модерни технологии за пречистване.

Предвидените евросредства по програма „Околна среда" ще са достатъчни за изграждането на пречиствателни станции в селищата с над 10 000 жители, но срокът изтича в края на годината.

За да се избегне наказателна процедура от ЕК, екоминистерството ще предоставя аргументи за предприетите действия.