Одобрен е Оперативният план за действие за подобряване качеството на атмосферния въздух над Стара Загора, изготвен по инициатива на министър Нона Караджова.

Той предвижда общо 30 мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. Заложено е до края на май т.г. да бъде създаден прогностичен модел за предвиждане на инверсионни процеси и други неблагоприятни метеорологични условия, който се изготвя от екип на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН с подкрепата на МОСВ.

Предвидено е също до края на май да се възобнови сателитният мониторинг за Стара Загора и региона.

Отговорност на РИОСВ и общинската администрация е да осъществяват цялостен контрол на всички обекти и дейности, които са източници на емисии в атмосферния въздух. Оптимизиране на транспортната схема, нови пешеходни зони, разработване и реализиране на лесоустройствени планове и дейности в града са също част от набелязаните мерки, както и почистване на пътните артерии и повишаване на екологичната култура на населението.

Оперативният план за действие е предоставен на областната управа, която заедно с общинската администрация е отговорна за изпълнението му. Планът е публикуван на сайта на Областна администрация - Стара Загора

Припомняме, по време на посещението си в града през януари, министър Караджова обсъди причините за замърсяването и възможните мерки то да бъде преустановено.
Караджова изведе въпроса за качеството на атмосферния въздух като приоритетен за областта и предложи състава на работната група за изготвянето на плана с участието на експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), Тракийския университет, община Стара Загора, областна администрация, изпитателния артилерийски полигон „Змейово", Гражданска защита и сдружение „Гражданско обединение" - Стара Загора.