България се доближава до средното европейско ниво на пазаруващите през Интернет, съобщава Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). У нас 30% от потребителите са онлайн ориентирани, общо в Европа - около 50%, допълва Маргаритов по повод изнесената от българска хостинг компания статистика за 19% ръст на онлайн магазините у нас през последните 12 месеца спрямо предходния период.

"Има силно увеличаване на интереса към онлайн търговията в България от страна на тези, които имат желание да осъществяват такава дейност през интернет. Важното е да направим така, че тази търговия да не създава пречки пред хората, да не ги вкарва в излишни разходи, а по-скоро да им помага да направят по-добрия информиран избор и да инвестират средствата си правилно и така, както пожелаят", подчерта Маргаритов.

41% от българите ползват смартфон наравно с компютри за сърфиране

41% от българите ползват смартфон наравно с компютри за сърфиране

70% от българите използват често интернет за лични цели, в глобален план този показател е 82%

По думите на председателя постъпващите в КЗП жалби във връзка с онлайн сделки вече конкурират тези в конвенционалната търговия. Той съобщи, че при извършените над 2000 проверки на електронни магазини от началото на годината все още най-честото нарушение е опитът на търговци да ограничат правото на потребителите да връщат закупените по Интернет стоки в 14-дневния срок.

"Или съкращават този срок, или въобще пропускат за споделят тази информация с потребителите и съответно някой може да остане с впечатление, че няма такова право. При анонсиране на промоционални оферти понякога впоследствие се оказва, че или стоката не е налична, или е на по-висока от обявената цена", даде пример Маргаритов. Председателят предупреди, че има опасност и от т.нар. мними търговци, които при изискване за авансово плащане може да вземат парите, но изобщо да не доставят стока.

И съдът потвърди забраната на КЗП върху действия на мобилни оператори

И съдът потвърди забраната на КЗП върху действия на мобилни оператори

КЗП съветва потребителите, преди покупка на мобилно устройство, да се проверяват детайлно всички условия

Маргаритов посъветва преди покупка винаги да се прави съпоставка на различни оферти и препоръча доза критичност към споделените в Интернет впечатления от потребителите относно даден търговец, тъй като може да се окажат нож с две остриета. Той насочи вниманието и към защитата на лични данни при подобен тип сделки.

"Когато един търговец изисква повече, отколкото е необходимо, например трицифрения код на банковата карта, трябва да сме внимателни, защото може да се стигне до злоупотреби", подчерта Димитър Маргаритов.

Жените предпочитат социалните мрежи, мъжете обичат новинарски сайтове

Жените предпочитат социалните мрежи, мъжете обичат новинарски сайтове

Мъжете са по-активни в интернет от жените