С 47% „против“ и 33% „за“ обществото ни изглежда по-скоро резервирано към смъртното наказание – може би повлияно и от процесите в Турция. Това са показали резултатите от проучване на „Галъп интернешънъл“ по актуалните теми на лятото.

Социолозите провокативно са тествали и отношението към твърдението „В България трябва се въведе смъртното наказание”.

По-възрастни хора се открояват преди всичко сред привържениците. Като подчертани противници на смъртното наказание се открояват хора с по-високо образование. Според социолозите това показва, че репресивните нагласи в българското общество са налични, но не и огромни. Смята се, че обществото ни проявява и тревога заради случващото се в югоизточната ни съседка.

Лятото на 2016 г. e смесило по безпрецедентен начин темите за забавлението, пътуванията, спорта и свободното време с темите за политиката, тероризма и смъртта, изтъкват от „Галъп”. Това е причината от социологическата агенция да проверят дали терористичните атаки в Западна Европа и опитът за преврат в Турция са повлияли на потенциалните намерения за пътуване по тези места.

Сондажът е проведен сред 813 души, между 28 юли и 4 август в цялата страна чрез пряко лично интервю.

82 % от запитаните отговарят, че в последните месеци не са планирали пътуване до Западна Европа и Турция. Случващото се не е повлияло на плановете на около 6 %. Други 6 % пък споделят, че е повлияло.  

Социолозите отбелязват, че съвсем ориентировъчно това означава, че над 300 000 българи са преосмислили плановете си да пътуват към страни от Западна Европа или Турция. Те коментират, че на фона на цялостните възможности на българите за пътувания това число е сериозно.

Все пак от „Галъп интернешънъл” обръщат внимание, че на данните не трябва да се гледа като на свидетелство най-вече за чувствителността на обществото по тези теми.

Около 40 % от запитаните това лято са почивали или ще почиват на Черноморието. По-склонни да почиват са българите с по-високи доходи.

От социологическата агенция поясняват, че тук също става въпрос за ориентировъчни резултати. Абсолютните стойности щели да проличат в статистиките след края на сезона. Демографската характеристика на страната по признака възраст също трябвало да се взима предвид, както и фактът, че част от респондентите са жители на населени места по морето.

Относно олимпиадата в Рио, 73 % от българите са заявили, че очакват добро представяне на нашите спортисти. Почти 50% пък твърдят, че възнамеряват да следят игрите в Рио. Близо толкова декларират, че са следили и Европейското първенство по футбол.

От „Галъп” изтъкват, че декларативната съпричастност към българите в Рио е чувствителна и автоматична. Значителна част от сънародниците ни се интересува от темата и стиска палци на нашите състезатели.

Двойно по-голям е делът на мъжете, проявяващи интерес към спортните събития, в сравнение с жените. Хората с по-ниски доходи и образование са доста по-неактивни в това отношение.

По време на олимпиадата в Лондон преди четири години от „Галъп интернешънъл“ също са проверили настроенията. Тогава дяловете също били сходни. Близо двете трети завили, че за тях представянето на българските спортисти е важно.

Повечето българи обаче признават, че спортът отдавна е преплетен с политика и пари.