Строителството на метрото се извършва в срок. Това отчете кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира строежа на метростанцията на бул. „Черни връх”.

Вече 99 % от дейностите са приключили, подчерта тя. Строежът окончателно трябва да приключи през юни, а през юли да се направят тестовете, за да може отсечката да влезе в експлоатация на 31 юли.

Фандъкова отчете, че това е голяма метростанция с шест входа и изхода. На четири от тях има асансьори за пълна достъпност. Очакваме около 20 000 души допълнително да ползват най-удобния и екологичен транспорт, каза кметът на София.

В края на 2019 г. с изграждането и на третия метродиаметър се очаква половин милион души да ползват метрото.

С тази отсечка на „Черни връх” метрото в София става общо 40 км. Сега имаме 39 км.

Важното е да направим всичко възможно да се работи в срок, подчерта градоначалникът. Хората имат нужда от този удобен градски транспорт, посочи кметът Фандъкова. Тя е доволна, че отсечката от 1,3 км я строим за малко над две години, което се счита за много бързи срокове.

Около 350 000 души ползват метрото в момента, каза още кметицата. Като се пусне и тази отсечка, се очаква 370 000 софиянци дневно да ползват столичното метро.

Строителството на отсечката започна през лятото на 2014 година. За по-бързото възстановяване на движението по изключително натоварения бул. „Черни връх” строителството е разделено на две фази. Първата фаза е за 10,5 млн. евро и е приключила на 30 октомври 2015 година. Втората фаза е на стойност 10,5 млн. евро.

По втората фаза е изпълнен около 75 % от релсовия път и около 85 % от архитектурното оформление.

Като се довърши тази метростанция, общо столичното метро ще има 35 метростанции. Очаква се общо намаление на вредните газове, изхвърляни във въздуха на София, да е около 72 000 тона годишно.