През 2016 г. тежките катастрофи на мотористи в страната са 129, 6 от тях са загинали, а 123 са били ранени. През 2017 г. катастрофите намаляват до 109, като при тях 5 мотористи са загинали, а 101 са били ранени. Това заяви главен комисар Тенчо Тенев от "Пътна полиция" - СДВР в хода на брифинг, посветен на откриването на мото сезона на 24 март.

"Най-тежките катастрофи и инциденти и през 2016, и през 2017 година са се случили в периода от началото на юни до края на август", каза още Тенев.

С 5000 мотора откриха Мотосезон 2017

С 5000 мотора откриха Мотосезон 2017

В София се образуваха големи задръствания

Главен комисар Тенев отчете и че рисковото каране е намаляло с 50-60% за разлика отпреди 3 години. Той изрази съжаление, че 40-50% от тежките катастрофи стават по невнимание на самите мотористи.

"Шофьорите внимателно трябва да управляват своите коли, защото невнимателното каране води до тежки последствия", апелира Тенев.

По думите му тежките катастрофи са следствие както от неразумността от страна на шофьорите на леките автомобили, така и на по-младите мотористи, които искат да развият по-голяма скорост на пътя.

На въпрос има ли право полицията да гони и спира тези мотористи, които нарушат закона, Тенев обясни, че нямат право да гонят мотористите, а само да ги следват. Ако някои от тях наруши закона и не спре на червен светофар или превиши скоростта, тогава може пътят да се затвори, мотористът да бъде спрян и да му се наложи глоба.

Той уточни, че преди да започне мото сезона се организира предварителна среща с мотористите, на която се следи за техническата изправност на моторите и при нарушение, се спират от движение и се налага парична глоба.

Главен комисар Тенев призова и самите мотористи да се движат с предназначената затова екипировка, да карат внимателно и да използват мигачите за престрояване от едното платно в другото.

Традиционно откриването на мотосезона се прави с шествие, но от дирекция "Сигурност" на Столична община Кристина Лазарова изрази надежда да няма затруднение за другите участници в движението.

Годишните винетки вече ще важат от датата на купуване

Годишните винетки вече ще важат от датата на купуване

Пускат тримесечни винетки от 2018 година

"Шествието на мотористите започва от 08:30 ч. на 24 март пред храм-паметник "Св. Александър Невски" и се очаква да премине през ул. "Оборище", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", бул. "Цариградско шосе", бул. "Пейо Яворов", бул. "Никола Вапцаров", бул. "Черни връх", бул. "България". Крайната точка е пред резиденция "Бояна".

Емил Матев, председател на Мотоклуб "Джентълмен", обяви, че краят на шествието ще бъде ознаменуван с най-различни състезания и награди.