40-тина екоактивисти се събраха тази вечер на ключовото за всички протести в страната кръстовище „Орлов мост”.

Те се противопоставят на приетата забрана за къмпингуване на 100 метра от крайбрежната ивица и възможните глоби, които могат да се налагат.

Движението по „Цариградско шосе” е блокирано, колите се движат по бул. „Евлоги Георгиев”.

Активистите си опънаха и две палатки насред кръстовището.

Борислав Сандов призова президентът да върне закона и се закани още следващата седмица протестиращите да са много повече. Той заяви, че проблемът с чистотата не се дължи по никакъв начин на свободно къмпингуващите, а предимно на липсата на пречиствателни станции и сметосъбиране, както и на претрупаността с бетон и строежи.

Сандов припомни и че Законът за черноморието е създаден, за да спре строителството, а не туристите.

"Взетото днес решение на Народното събрание за забрана на къмпингуването на 100 метра от крайбрежната ивица е дълбоко погрешно и вероятно ще предизвика бурна обществена реакция и граждански протести.

То влиза в противоречие с установени в България принципи на свободата на движение на гражданите, които са  в основата на правовата държава и представляват важна част от демократичните обществени отношения.

Смятаме, че след гласуването на второ четене на това изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие единственият начин да се намери обществено приемливо решение е законът в тази му част да бъде върнат от президента Росен Плевнелиев, заявяват зелените и напомнят, че въпреки тиражираните пропагандни твърдения, предпочитащите този вид летуване са предимно работещи хора, бягащи от ежедневието на големия град в търсене на запазена природа и усещането за свобода.

Всяка година това са стотици хиляди платежоспособни граждани, които сега след тази поправка най-вероятно ще бъдат прогонени като туристи завинаги извън пределите на България. А страната ни окончателно ще загуби шанса да се съхрани и развие като привлекателно място за такъв тип туристи не само от страната, но и от чужбина.