Около 150 души се включиха в маратона "Wings for Life World Run", който се проведе в Борисовата градина в София в подкрепа на медицинските изследвания и клинични проучвания срещу гръбначните травми.

Маратонът се провежда за втори път в България. Тази година в кампанията се включиха 5 български града - София, Бургас, Велико Търново, Варна и Пловдив.

Петте организирани бягания в различните градове започнаха по едно и също време - 14:00 ч. Те имат само една цел - да окажат подкрепа на хората с гръбначни травми.

В столицата маратонът започна от езерото "Ариана" в Борисовата градина. На участниците се раздаваха тениски с надпис "Wings for Life World Run".

Пред news.bg Екатерина, която участва за втори път в инициативата, заяви: "Първо, ме кефи самата инициатива, честно казано. Аз участвам за втори път. Всъщност една от целите е да помогнем да се наберат средства за намиране на лекове за гръбначните проблеми."

Важно е да участваме в такива инициативи, защото по този начин помагаме на хора. В този случай - на хората с гръбначни проблеми. Това заяви Полина, която също подкрепя събитието за втора година. По думите ѝ се очаква все повече хора да започнат да проявяват интерес и да се включват в инициативи като "Wings for Life".

Снимка 354877

Източник: news.bg

В световен мащаб събитието се провежда за пети път. В инициативата се включиха стотици градове по света.

Предварително стана ясно и че в тазгодишната инициатива се очаква да се включи и участник номер 500 000. Името на 500-хилядния участник ще бъде обявено в деня на събитието и има всички шансове той да бъде от България.

Освен това след обработване на резултатите на всички бягали по целия свят, ще бъдат обявени двама глобални победители - един мъж и една жена.

Наградата за победителите е специално пътуване до Австрия, в което те ще срещнат инициаторите на Wings for Life World Run и ще се насладят на цял уикенд, изпълнен с вълнуващи активности.

Можеш да станеш 500-хилядният от Wings for Life World Run

Можеш да станеш 500-хилядният от Wings for Life World Run

В пет български града на 6 май

Още интересни факти:

През първите четири издания на глобалното събитие общо са изминати 4 276 640 км - еквивалентни на повече от пет пътувания до Луната и обратно.

Повече хора, отколкото населенията на Исландия, Гренландия и Лихтенщайн взети заедно, са били регистрирани за бягането през четирите издания. 441 021 са бягали за тези, които не могат между 2014 и 2017 г.

Най-възрастният участник, записал се за Wings for Life World Run 2018 е 87-годишната Джозефин Бергер, която ще бяга във Виена, Австрия.

В България каузата подкрепят актьорите Деян Донков, Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Антоний Аргиров, Невена Бозукова, Снежана Макавеева, , Стефан А. Щерев; певицата Белослава, спортистите Весо Овчаров, Краси Георгиев, Шабан Мустафа, Илиян Лазаров, Йордан Анчев, Павел Лефтеров, параолимпиецът Георги Киряков, Владимир Гюров и Евгения Кусева.

Пет български града се присъединяват към Wings for Life World Run

Пет български града се присъединяват към Wings for Life World Run

Организирани бягания ще има в София, Бургас, Велико Търново,Варна и Пловдив