За предстоящото изчерпване на годишната квота за ваучери за храна, която е фиксирана в държавния бюджет за 2021 г. на 350 млн. лв., алармира Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България (АОВХ).

Те настояват за нейното увеличаване с 40 млн. лв. при предстоящата актуализация на бюджета.

По изчисления на АОВХ годишната квота ще бъде изчерпана през септември 2021 г., което би оставило над 500 хил. служители без ваучери за храна в последните месеци на годината.

Ваучерите са най-популярната социална придобивка в България от вече близо 20 г., като те увеличават покупателната способност на служителите и са предпочитан инструмент за мотивация от работодателите, особено в момент на криза като настоящия. Ваучерите за храна до 80 лв. на месец на служител са освободени от данъци и осигуровки.

В края на 2020 г. максималната необлагаема стойност на ваучерите за храна беше увеличена от 60 на 80 лв. Тази промяна позволи на работодателите да отговорят по-адекватно на нуждите на своите служители и на икономическата реалност във връзка с кризата с коронавируса.

Междувременно обаче годишната квота не беше увеличена спрямо 2020 г. и остана в размер на 350 млн. лв. Към момента над 2/3 от годишните квоти за ваучери за храна вече са изразходвани и очакваме потреблението допълнително да се увеличи през следващите месеци при прогнозираното за тази година икономическо възстановяване и ръст на БВП, обясняват от асоциацията.

От АОВХ уточняват, че ваучерната система носи неоспорими ползи за държавата, тъй като води до изсветляване на икономиката (м/у 15 и 20% от общия размер на квотата), увеличава покупателната способност на работещите и потреблението, като създава нови работни места и добавена стойност между 0.20-0.25 лв. за всеки 1 лв. под формата на ваучер за храна.