Само за три дни от 20 до 23 март над 500 кръводарители се отзоваха в различни кръвни центрове в страната. Това стана въпреки усложнената епидемична обстановка и разпространението на коронавирусната инфекция. Тази информация предоставиха от МЗ с благодарност към кръводарителите.

От Здравното министерство и регионалните лаборатории продължават да апелират за кръводаряване, за да се поддържат наличностите от кръв и кръвни съставки, необходими на болниците за спасяването на човешки животи.

Намаляват кръвните запаси, тревожат се от Националния център по хематология

Намаляват кръвните запаси, тревожат се от Националния център по хематология

Коронавирусът не се предава при кръводаряване, има скрининг на дарителите

"В периода от 20 до 23 март, включително, 43-ма от Вас дариха кръв в районния център по трансфузионна хематология във Варна, 32-ма - в този в Плевен, 21 в центъра в Стара Загора, 99 в РЦТХ Пловдив и 368 - в Националния център, в София.

Ценим Вашата ангажираност и готовността Ви да помогнете на болните и нуждаещите се граждани, осигурявайки им нужните кръв и кръвни съставки за провеждането на животоспасяващи операции и спешни медицински интервенции!", пишат от кръвните центрове.

Под писмото стоят благодарности от Министерството на здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология. Заедно с тях са районните центрове по трансфузионна хематология - Варна, Плевен, Стара Загора, Пловдив.