Увеличават се очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния ритъм на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи вярват, че до края на годината животът в страната постепенно ще се нормализира. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към "нормалността" до края на 2020 г., а 5% от запитаните не могат да преценят.

Снимка 480167

Източник: news.bg

Това показва седмият експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" за коронавируса. Изследването беше проведено между 15 и 18 май.

51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат. 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Снимка 480166

Източник: news.bg

Тревогата за доходите също остава на нивата, регистрирани в последните седмици. 45% от българите сега споделят, че доходите им са намалели в резултат на кризата.

Запазва се и делът на българите, които споделят, че са загубили работното си място заради кризата - 10% сега. Този дял беше същият преди две седмици. А преди два месеца започна от 3%.

Няма сериозна промяна спрямо предходното допитване и по отношение на дела на българите, които очакват да загубят своето работно място - 9%. Всичко това означава, че и тревогата за прехраната, която си пробиваше път в последните месеци, сега вече се установява на определени равнища и остава висока.

Снимка 480165

Източник: news.bg

Намалява броят на хората, които работят от дома си. Това стана с разхлабването на мерките и отмяната на ограниченията за придвижване, показва изследването на Галъп.

Работещите от дома са 19% сега, а преди са били 25% през април. Хората, които вероятно ще загубят работа са 9% сега, при 12-14% преди месец или два. Сам се поставих под карантина, казват сега 25%, а към края на март бяха 36%.

7% сега твърдят, че са спрели да плащат кредити, а 3% - лизинги. С намалено работно време казват, че са 15%, сочат данните на социолозите.

Според социолозите тревогата след края на извънредното положение и по-строгите мерки за обществена изолация остават, но опасността е вече по-трезво оценена и картината на масовото съзнание изкристализира, след динамиката преди това.

Снимка 480164

Източник: news.bg

На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% - за прекалени и 9% - за недостатъчни. Има и малцина колебаещи се. След седмиците на постепенен спад в дяловете на определението "достатъчни" и ръст на определението "прекалени", сега вече и тук очевидно има установяване около определени нива.

Според социолозите, има нормализация и по отношение на оценките за оперативната власт - правителство и щаб. Постепенното и закономерно многоседмично "слизане" от пиковите нива от преди два месеца изглежда е преустановено и обществените оценки остават близо до равнищата от последното замерване преди две седмици.