65% от българите подкрепят мерките на България по случая "Скрипал". Това става ясно от данните от телефонно проучване на "Барометър България", проведено между 30 март и 1 април сред 818 пълнолетни българи.

Мнозинството от анкетираните одобряват действията на българското правителство да не експулсира дипломати и да прояви въздържаност.

На питането "Одобряване ли позицията на българското правителство да не гони руски дипломати заради случая "Скрипал"?" 65% от анкетираните отговорят, че одобряват позицията, 11,7% не я одобряват, 14,7% нямат мнение, а 8,6% не са чули за позицията на правителството.

Снимка 348836

Източник: Барометър България

Позицията на правителството се разбира от обществото като европейска и в резултат на консенсус. Изследването отбелязва и симпатиите на мнозинството от българите към Русия.

Единствените противници се очертават изолирани от обществото представители на русофобски среди, но българското общество традиционно е с положителна нагласа към Русия или поне не е антируско настроено, информират от "Барометър България".

На обичайния въпрос "Ако днес се провеждат избори за народно събрание, за коя политическа формация бихте гласували?" анкетираните отговарят така: за ГЕРБ - 26%, БСП - 21,1%, Обединени патриоти - 8,4%, ДПС - 5,7%, Воля - 1,7%, Други - 2,7%, Не подкрепям никого - 2,8%, Няма да гласувам - 29,1%, Без отговор - 2,3%.

Дяловата разлика между ГЕРБ и опозицията в лицето на БСП е устойчива - 5%. Трябва да се има предвид, че в условия на реални избори управляващата партия има предимство за мобилизиране на периферен електорат.

Въпреки законовите промени, въвеждането на задължително гласуване и опцията "не подкрепям никого", прави впечатление, че най-големият дял e този на негласуващите. Над 29% от респондентите посочват, че ако днес се провеждаха избори, те не биха гласували.

Снимка 348837

Източник: Барометър България