Седем искови молби срещу държавата са постъпили в Районния съд в Стара Загора. Исковете са за обезщетение от по 5 000 лева вследствие обзагяванията в региона. Исковите молби са от граждани на Стара Загора против държавата, представлявано от Министерството на финансите.

Правното основание на исковете е чл.1 от Закона за отговорност на държавата за вреди причинени на граждани, съобщи за Дарик радио председателят на Районния съд в Стара Загора Росен Чиликов.

Исковете са във връзка с Конституцията на Република България. Цената на всяка от исковите молби е от по 5 хиляди лева обезщетение.

По обстоятелствената част и щетите се позовават на Конституцията на Република България и на правото им за здравословни условия на живот.

Позовават се и на Закона за опазване на околната среда. Към молбите няма приложени доказателства, но се прави искане за съдебно-екологична и съдебно-медицинска експертиза.

Очаква се първите заседания да бъдат насрочени през септември. Това са първите дела в Районния съд в Стара Загора с правно основание – замърсяване на околната среда, въпреки че дела срещу държавата са се водили, уточни Чиликов, цитиран от Дарик радио.