52% от българите подкрепят въвеждането на еврото в страната. Това показва проучване на Евробарометър, проведено седемте държави членки, които все още не са се присъединили към еврозоната - България, Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

Резултатите от него показват широка подкрепа за еврото в страните членки, които все още не са приели общата валута.

60% от анкетираните граждани на ЕС смятат, че еврото има положителни последици за държавите, които вече го използват. 52% от отговорилите не само са по-положителни относно последиците, които въвеждането на еврото би имало за тяхната държава, но повече от половината (55%) заявяват, че въвеждането на еврото би имало и положителни последици лично за тях.

Хората щели да разберат за смяната от лев на евро от петък за понеделник

Хората щели да разберат за смяната от лев на евро от петък за понеделник

Любомир Дацов обясни, че целта е да се избегне спекула

От анализираните страни най-положително е мнението в Румъния (75%) и Унгария (69%).

Във всички изследвани държави членки, с изключение на Чехия, се наблюдава увеличение на дела в полза на въвеждането на еврото спрямо 2020 г.

Проучването сочи, че всеки втори българин е добре информиран относно общоевропейската валута. 84% от запитаните пък са посочили, че вече са използвали евро.

Хората обаче са раздвоени относно положителните и отрицателните ефекти за България, след като валутата влезе в обращение. Повечето от анкетираните са на мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото като национална валута. 1/5 от българите изобщо не искат да се разделят с лева, 17% искат това да стане възможно най-късно, а 25% - възможно най-скоро.

Според 70% от запитаните въвеждането на еврото ще доведе до скок в цените на основните стоки и услуги, а 49% смятат, че така ще загубим националната си идентичност.

Целевата дата за влизането ни в Еврозоната е 1 януари 2024 г.

Целевата дата за влизането ни в Еврозоната е 1 януари 2024 г.

Въвеждането на еврото е планирано без преходен период