Според 86% от българите са нужни законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофьорите, употребили алкохол и/или наркотици.

Това сочат данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо шофирането в нетрезво състояние. Интервюирани са 1005 пълнолетни чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет. Изследването е проведено в периода между 1 и 8 декември 2022 г.

Според 94% от българите държавата не се справя адекватно със случаите, в които шофьори са употребили алкохол или наркотици.

Снимка 604830

Източник: Trend

19% от анкетираните признават, че са се возили при шофьор употребил алкохол, като това е валидно в по-голяма степен за мъжете (25% от тях), както и за една четвърт от хората на възраст между 18 и 39 години.

Свидетели са ставали пък 37% от респондентите как техен близък или познат сяда зад волана под въздействието на алкохол или наркотици. Това се е случвало по-често на мъжете (45%), както и на 50% от най-младите между 18 и 29 години.

В нетрезво състояние признават, че са шофирали 5% от българите, като най-често оправдание за това анкетираните посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние. 35% пък казват, че просто не шофират.

Независимо от употребеното количество алкохол, шофирането в подобно състояние е рисковано според 96% от респондентите. По отношение на управлението на автомобил под въздействието на наркотици 98% от българите отчитат като опасно, без значение от употребения вид и количество.

Участниците в проучването посочват трите водещи фактора за пътни инциденти в страната, като 27% смятат превишената скорост за причина, 24% отдават катастрофите на шофиране под въздействие на алкохол, а 17% на шофиране след употреба на наркотици.

Снимка 604831

Източник: Trend