Агресията не е партиен проблем, а е обществен и национален. Това заяви Калоян Паргов, лидер на БСП-София и зам.-председател на Комисията по образование и култура в Столичната община. Той участва в дискусионен форум на тема: "Подменените ценности и образованието - агресията и езикът на омразата".

По думите му, темата очевидно изисква по-задълбочен подход, по-голям консенсус и национално съгласие.

Паргов изтъкна, че проблемът не е само в училищата и в детските градини. Същевременно той подчерта, че Отговорността не е само на политиците, само на учителите, само на родителите, а е на цялото общество. "Това, че съм представител на политическа партия, по никакъв начин не означава, че искаме да политизираме този проблем", поясни лидерът на БСП-София.

"Години наред ние, учителите, посочвахме примери за задълбочаващите се проблеми в българското училище", каза на свой ред Ирена Анастасова съпредседател на федерация "Образование".

И според нея агресията "не е патент на българското училище", а е обществен проблем.

Тя обясни, че нито учителите могат сами да решат проблемите на образованието, нито сами и родителите, нито пък една партия. Необходимо било национално съгласие.

"Хората са такива-каквото са видели и каквото са чули", заяви на свой ред специалистът по кризисна психология Христо Монов. Той подчерта, че непрекъснато децата ни виждат прояви на агресия. Затова не е учудващо, че между тях също има агресия. Специалистът посочи интересен факт, свързан с тежките чанти на учениците. "Има пряка връзка между гръбначните изкривявания и мозъчните дизфункции", изтъкна Монов.