Ако има контакт с извънземни, той ще е на ментално ниво, стана ясно от пресконференция на проф. Лъчезар Филипов - ръководител на секция "Космическа астрофизика" в Института за космически изследвания и технологии - БАН.

Повод за неговата изява бе предстояща конференция, посветена на научния подход към неидентифицираните аерокосмически феномени (НАФ).

"НЛО се е появявало по време на големи житейски кризи - по време на Втората световна война", даде пример проф. Филипов.

"Не се отрича, че Айзенхауер е осъществил 1954 година официална среща и се е договорил за нещо", заяви той.

Проф. Филипов намеси и американските избори за президент в своето изявление с репликата, че кандидатът Хилари Клинтън била обещала, че ако я изберат, ще даде цялата информация, която имат в инициативата "Рокфелер" за връзки с извънземни. Това е раздразнило обществото, че тя може и да излъже, коментира Филипов.

"Всичко ще се реши до 5 години. Руснаците твърдят, че до 5-10 години щяло да има контакт. Лошото е, че те (извънземните - б.р.) не работят в радиодиапазона", обясни той.

"Ние сме един от клоновете на развитие на живота на Земята - и шимпанзетата, и делфините имат разум. Не знаем как от шимпанзета сме се изправили", каза проф. Лъчезар Филипов.

Той не скри, че за евентуална среща с извънземни е необходима помощта на лингвисти, психиатри, психолози. "Ние не знаем, не разбираме как ще се срещнем, с кого ще се срещнем. Космонавтите коментират, че са имали ментален контакт - нещо ни води, но ние не го виждаме", обясни той.