Аларма, която се разпищя по време на днешната молитва на толерантността, едва не предизвика бой пред Джумая джамия в Пловдив, предаде Дарик.

Минути след началото на молитвата, аларма на съседната сграда към Министерството на туризма се активира. Веднага от джамията изскочил афектиран мъж, който крещял, че това е умишлена провокация и няколко пъти извикал: „Мръсни гяури".

Оператор на местна телевизия чул думите му и отишъл да поиска обяснение за обидите. Спречкването между двамата се разминало на косъм, като двамата мъже си разменили няколко остри реплики. Хора от джамията издърпали афектирания мъж навътре в молитвения храм.

Молитвата продължи, но само в присъствието на представители на мюсюлманската и еврейската общност в града.

„Въпреки, че бяхме изпратили покани до всички, не дойдоха никакви представители нито на Православната, нито на Католическата църква. Получихме само поздравително писмо от почетния консул на Армения в града", разказа главният мюфтия Мустафа Хаджи. Той беше категоричен, че няма да коментира хора, които не присъстват, но отдаде отсъствието им на факта, че днес е работен ден.

Освен религиозни лица, на молитвата присъстваха и турският посланик, директорът на пловдивската полиция, районният прокурор и зам.-кметът по спорта в община Пловдив.