От Американското посолството в София приемат предложения за 2017 г. за участие в програмата "Посланически фонд за опазване на културното наследство" (ПФОКН).

Това е програма, в която на конкурентен принцип в световен мащаб участват проекти за съхранение на културното наследство, съобщиха от посолството на САЩ в София. Крайният срок за получаване на предложенията е 2 януари 2017 г. ПФОКН оказва финансова подкрепа за проекти в следните три категории:

Културни обекти, включително /но не само/ исторически сгради и места, религиозни обекти, паметници и археологически обекти.

Интерес за дипломатическата мисия представляват предмети на културата и колекции от музеи, културни обекти или от други подобни институции. Сред тях са археологически и етнографски предмети, картини, скулптури, ръкописи, фотографски и филмови колекции, както и обща музейна консервационна дейност.

Могат да участват и представители на различни форми на традиционната културна изява, включително традиционна музика, ритуали, знания, езици, танц, драма и занаяти.

Миналогодишните субсидии са били между 21 400 до 140 000 долара, припомнят от дипломатическата мисия.

Максимално времетраене на проекта е 24 месеца, разделено на два 12-месечни бюджетни периода. Получателите на субсидии могат да бъдат неправителствени организации, музеи, Министерството на културата или сродни на тях институции с нетърговска дейност.

От Посолството насърчават споделяне на разходите, дарения под формата на предмети или услуги, както и други форми на участие във финансирането на проектите.

Посланическият фонд за опазване на културното наследство е създаден от правителството на САЩ през 2001 г., за да подпомага опазването на културното наследство по целия свят.

От 2001 г. Фондът е предоставил субсидии за над 700 проекта в над 120 страни. Всяка година американските посолства по света събират предложения за проекти. От 2002 г. ПФОКН е предоставил 900 380 долара в подкрепа на български културни обекти, уверяват от мисията.