Кандидатът за президент Боян Расате трябва да бъде разследван и подведен под отговорност за участието си в нападението над общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub, заявиха от "Амнести Интернешънъл".

По-рано тази вечер беше съобщено, че ЦИК е отнела имунитета на Расате като кандидат-президент и той може да бъде обект на разследване и да носи наказателна отговорност.

"Решението за сваляне на имунитета на Боян Расате е важна първа стъпка към това да бъде гарантирано, че всички стоящи зад това недопустимо нападение ще бъдат разследвани и изправени пред закона." - посочва заместник-регионален директор на "Амнести Интернешънъл" за Европа Масимо Морати.

Гешев иска от ЦИК имунитета на Боян Расате
Обновена

Гешев иска от ЦИК имунитета на Боян Расате

Заради нападението на ЛГБТИ центъра в София

По думите му, българските власти трябва да вземат спешни мерки срещу политическите фигури и партии, които превръщат ЛГБТИ общността в изкупителна жертва за своите амбиции, и ясно да покажат, че в политиката няма място за насилие.

"От решаващо значение е законодателството да бъде променено, така че насилието от хомофобски и трансфобски подбуди да бъде признато като престъпление от омраза. Няма съмнение, че нападението срещу общностния център в София е предизвикано от омраза. Този ужасен инцидент отново показва недостатъците на българското законодателство и правоприлагане в тази област." - констатира Масимо Морати.

Промени в Наказателния кодекс срещу хомофобски прояви искат на протест

Промени в Наказателния кодекс срещу хомофобски прояви искат на протест

ЦИК сне имунитета на Боян Расате

Той допълва, че общностният център Rainbow Hub осигурява подкрепа за членовете на ЛГБТИ общността в България по пътя към отстояване на техните права.

"Изразяваме голямото си уважение към тяхната работа и заявяваме пълната си подкрепа в борбата им с ненавистта и омразата." - казва още заместник-регионален директор на "Амнести Интернешънъл" за Европа.