Миналата година е била много лоша по отношение спазването на правата на човека. Такава е констатацията на регионалния директор на Амнести Интернешънъл за Европа Нилс Муижниекс, който представи годишния доклад за състоянието на правата на човека по света.

Европа не говори на твърде висок глас. Има много сериозно потискане на правата на жените в Афганистан и Иран, където жените много смело се борят срещу тамошния режим на репресия.

Двойните стандарти, свързани с Русия и Турция по отношение приема на кандидати за международна закрила, са едни от основните проблеми в Европа. Ако иска Европа може да приема бежанци, но по външните граници има насилие и масово връщане на хора без да се разгледат техните условия за закрила. Граничните власти не искат да видим тези неща, посочи Муижниекс.

Лодките и корабите за търсене и спасяване на бежанци и мигранти в Средиземно море сериозно оказва влияние върху Гърция и Италия. Държавите, които се опитват да помогнат на бежанците им, се повдигат обвинения, каза още Муижниекс.

В нашия регион има и напредък, и заден ход в спазването на човешките права.

На Балканите има тормозени и преследвани журналисти, които са заплашвани заради разследването си за военни престъпления. В България - неправомерни съдебни процеси срещу журналисти, т.нар. дела-шамани. Добре ще е политиците да не заключват устата на журналистите, като ги съдят, каза Муижниекс. Той добави, че по отношение спазването на правата на чужденците и мигрантите в България - украинците се приемали доста по-добре в сравнение с другите бежанци.

Новото издание на доклада покрива 156 държави и отчита руската инвазия в Украйна като един от главните фактори за влошаването на състоянието на правата на човека и подкопаване на крехкия баланс на многостранната световна система. В глобален план организацията алармира за нарастващо лицемерие и прилагане на двойни стандарти в отношението към нарушаването на правата на човека от различните държави, което разкрива неспособността на международната общност да възприеме последователен подход за защита правата на човека навсякъде по света.

В частта си за България докладът насочва вниманието към задълбочаващото се влошаване на свободата на изразяване, като отбелязва честите случаи на тормоз и неправомерни съдебни дела срещу журналисти, както и липсата на редакционна независимост в медиите под контрола на олигарси и политически фигури.

Амнести Интернешънъл посочва спешната нужда от мерки за справяне с увеличаващите се случаи на домашно насилие и липсата на адекватни услуги за подкрепа и защита на жертвите.

"Амнести" ни критикува за пола и свободата на медиите

"Амнести" ни критикува за пола и свободата на медиите

И 2023 г. България не е постигнала напредък по отношение на медии и олигарси и има дела за дискриминация