Спасяването на нашето ДНК - тази основна цел си поставя новото „Движение за национална кауза”, което бе представено на пресконференция в БТА.

Продуцентът Андрей Арнаудов, познат от телевизионното дуо Иван и Андрей, както и други популярни хора официално учредяват Движението за национална кауза (ДНК) през втората половина на месец май. Поканени са 20 души, сред които лекари, юристи архитекти и други успешни и популярни в своята област хора. Част от тях присъстваха на пресконференцията: ТВ и радиоводещият Ники Кънчев и джаз изпълнителката Хилда Казасян.

Андрей очерта няколко приоритетни теми, по които ще работят. Първата е стимулиране на раждаемостта. „Частният бизнес би ни се доверил, защото ще има някаква добавена стойност, за него има интерес да има млади хора, защото стоките, парите и хората вървят заедно“, коментира той.

ДНК предлага ново отношение към българите зад граница. „Като човек чувствителен по темата Македония, съм чувал и виждал хора, които плачат за това, че България не им обръща никакво внимание“, коментира продуцентът.

Сдружението ще се опита да върне някаква част от хората, които са напуснали България през последните 25 години.

Арнаудов даде за пример политиката на Орбан, който дава премия от 33 000 евро за трето дете.

Развитието на регионите той определи като темата, която поражда най-много скандали. Андрей Арнаудов подчерта, че единственият начин да има прираст на населението, е регионите да се развият. Иначе, след 10-15 години 5 млн. българи ще живеят в България, от които 3 млн. ще са в София.

Туризмът е другата важна тема, по която Движението за национална кауза ще работи. Арнаудов бе категоричен, че може да се намери баланс между природозащитниците и бизнеса.

Джаздамата Хилда Казасян бе категорична, че единственият начин малко да изплуваме от тинята е туризмът, тъй като той храни всички бизнес сектори.

„И това, че именно там се спират проекти за десетки милиони с аргументи, които не успяват да ме убедят и част от тях звучат наивно в моята глава, ми се струва цинично“, коментира тя, пояснявайки, че е човек, който обича природата. Тя е предложила към движението да се присъединят и независими експерти, които да разнищят тези проекти, за да се види с какво толкова застрашават природата.

Швейцария, Франция да не би да са по-малко заинтересовани от природата си, от планините си, запита Казасян и изтъкна, че там всичко това е превърнато в туризъм, който е полезен и за гражданите на тези страни.

Тя отказа да назове кои проекти визира, тъй като желае първо експертите да изготвят становище. Казасян поясни, че на учредителното събрание през май ще дадат повече информация.

Ники Кънчев подчерта като важни раждаемостта, здравето на децата ни и образованието им. Според него англичаните са добре, защото медицината и образованието им са на високо ниво.

По отношение на неправителствения сектор, Андрей Арнаудов подчерта, че НПО-ата са създадени, за да са коректив на политиците. Те обаче, в повечето случаи са „против“ нещо, а било хубаво да знаят и „за“ какво са, смята още той.

Членовете на Движението за национална кауза нямат желание да превръщат проекта в политическа партия. „Ще си поставяме малки цели и ще се опитваме да ги постигаме“, поясни Арнаудов.

По думите му, България винаги е имала някаква кауза: Освобождението, обединението на българите в етническите им територии. После някаква част от хората са вярвали в комунизма, голяма част от хората вярвали в демокрацията.
От 10 години обаче, по думите му, нямаме кауза. С 25% сме се стопили за последните 25 години, изтъкна Арнаудов.

„Можем да направим темата за стопяването на нацията интересна и популярна“, смята той. И поясни, че като цяло никой не се интересува от нея. „Все едно да имаш пърхот и рак и много упорито да лекуваш пърхота“, даде за пример той.

Според Андрей Арнаудов, който определя себе си като националист, част от политиците обичат повече Америка от България, а друга част – повече Русия от България. Първо трябва да обичаш България, убеден е той.