Министърът на туризма Николина Ангелкова прие новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Китай в България Н.Пр. Дун Сяодзюн и обсъди с него перспективите за двустранно сътрудничество в сектора.

Министърът подчерта, че Китай е много важен пазар за нас, тъй като привлича вниманието и на други балкански държави за създаване на съвместни туристически продукти.

"Убедена съм, че България предизвиква интерес и като инвестиционна дестинация за китайските предприемачи", изтъкна Ангелкова.

В разговора тя открои международния форум за инвестиции, проведен в края на месец май тази година в Слънчев бряг, където участваха представители на туристическия сектор от Китай.

Министър Ангелкова отбеляза, че богатото ни материално и духовно наследство и разнообразният фолклор привличат интереса на китайските туристи и затова полагаме усилия страната ни да става все по-позната за тях.

През 2017 г. Министерството на туризма откри първия информационен център на България в Шанхай. Две години преди това бе подписан Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма и Китайската национална туристическа администрация.

Ангелкова посочи, че министерството подготвя откриване на още информационни центрове на България в Китай, за да се улесни сближаването на бизнеса и туристите от двете страни.

Посланик Дун Сяодзюн отбеляза, че България има изключителна природа, красиви градове и голямо гостоприемство.

Той изрази желанието и готовността си за общи инициативи, които да развият допълнително туризма между двете страни.