Около 500 млн. лева трябват за спешен авариен ремонт на около 100 километра от четири магистрали в България - "Тракия", "Марица", "Хемус" и Северната скоростна тангента. Това заяви в ефира на БиТиВи председателят на управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов.

Той поясни, че това са показали проверките на пътните платна, същите, при които се оказа, че в Северната скоростна тангента са спестени 1/3 от вложените материали. По думите му проверките са били възложени през миналата година от МВР.

По думите му целта на извършените проверки е да се установи как е направена и поддържана дадена отсечка. АПИ трябва да направи подробен анализ какви материали са вложени в строежите, поясни той. Ангелов уточни, че се прави съпоставка с взетите проби и пътната документация.

Шефът на АПИ посочи, че в най-скоро време агенцията ще се сдобие със скенер, работещ на принципа на георадар. Той поясни, че това ще помогне да се анализират асфалтовите пластове.

По отношение на инхаус процедурите, АПИ е страна по инхаус договорите за изграждането на "Хемус" и продължава да работи по тях и когато се изисква, се изплащат средства по тях. За магистралата Русе-Велико Търново също са платени авансови средства - около 100 млн. лв. Искаме да сме коректни по договора и затова изплащаме средствата, каза още Ангелов.

Арх. Иван Шишков: Магистралите ни са претоварени, защото са малко

Арх. Иван Шишков: Магистралите ни са претоварени, защото са малко

Пътищата ни се нуждаят от ремонт, обобщи регионалният министър