Шофьорите да изпълняват стриктно разпорежданията на Пътна полиция и да спазват временните ограничения за движение, въведени по републиканските пътища поради обилните снеговалежи и силния вятър. За това призоваха от АПИ.

Направен е опит да се ограничи движението на камионите над 12 тона, за да се осигури възможност на пътноподдържащите фирми да почистят пътищата в страната.

"Освен силният снеговалеж, сериозни проблеми създават и водачите на камиони, които не спазва ограниченията, както и превозните средства, които не са подготвени за зимните условия", поясни инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Към момента на АМ "Хемус" има 64 тежкотоварни камиони и това се дължи на неспазване на разпорежданията на Пътна полиция и навлизане в автомагистралата без добро оборудване на автомобилите, посочи инж. Евгени Генчев, директор на "Техническата дирекция" на пътноподдържащата фирма "Автомагистрали" ЕАД.

Генчев информира, че за последните 24 часа на терен са работили 180 машини и 240 работници, изразходвани са 2000 т сол и 32 т калциев двухлорид за обработване на настилките на автомагистралите.

По молба на българската страна е спряно и движението на тежкотоварни автомобили на румънска територия при ГКПП Дунав мост - Русе и ГКПП Дунав мост - Видин.

Началникът на Националния координационен център за безопасно движение по пътищата главен инспектор Владислав Павликянов призова шофьорите, ако предприемат пътуване, това да е в наложителни случаи и превозните средства да са оборудвани с вериги.

Санкцията за неспазване е - 1000 лв. е глобата и три месеца лишаване от правоуправление, добави той.

Основните направления са проходими при зимни условия за моторните превозни средства до 12 тона, добави Досев. Настилките на главните пътища са добре почистени и обработени, с изключение на област Разград и високопланинските проходи "Петрохан", "Република", "Шипка" и "Троянски", които са затворени за движение за всички автомобили.