Агенция "Пътна инфраструктура" ще използва експертизата на учените за превенция на свлачищните и срутищните процеси.

Председателят на Управителния съвет Георги Терзийски и проф. Олег Асенов, член на УС, обсъдиха с представители на академичните среди от Геологическия институт при БАН, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" възможностите за разширяване на сътрудничеството. Целта е при изпълнението на мерките, които ежедневно се предприемат за овладяване на геодинамичните процеси, да се използва практичния технически опит на академичните среди.

В тази връзка учените ще подпомогнат АПИ в актуализиране на съществуващите процедури и методики за оценка и превенция на риска. По този начин служителите на районните пътни служби и на поддържащите фирми, обхождайки участъците в дефилетата и планинските райони, с предпоставки за свлачищни и срутищни процеси, ще могат по-лесно и бързо да правят мониторинг с превантивен ефект.

АПИ: Затваряме пътища при опасност от свлачища

АПИ: Затваряме пътища при опасност от свлачища

Служители обхождат трасетата

В началото на седмицата председателят на УС на АПИ Георги Терзийски разпореди на областните пътни управления и на поддържащите фирми да извършват постоянни обходи на трасетата, на които има опасност от свличане на скална маса от обилните валежи от дъжд и сняг в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди. Работата им се подпомага и от екипите на тол контрола.

При установяване на опасност от големи срутища превантивно ще се затварят пътни участъци, за да се гарантира безопасността на пътуващите.

Борисов иска датчици за критичните срутища в страната

Борисов иска датчици за критичните срутища в страната

Правителството отпуска 15 млн. лв. за последиците от последните бедствия