От АПИ предупреждават, че може да затварят пътища при опасност от големи срутища. Техни служители и на поддържащите фирми ще обхождат постоянно трасетата с опасност от свличане на камъни, информират от Пътната агенция.

От обилните валежи от сняг и дъжд в последните седмици, интензивното снеготопене и големите температурни амплитуди се активизираха редица срутищни процеси. С прогнозата за затопляне на времето и повишаването на температурите нараства опасността от активизирането на нови геодинамични процеси, най-вече в дифилетата и в планинските райони.

Няма яснота кога ще бъде разчитен пътят край свлачището на АМ "Струма"
Обновена

Няма яснота кога ще бъде разчитен пътят край свлачището на АМ "Струма"

Шетът на АПИ Георги Терзийски увери, че експерти работят и към момента

Към момента заради срутища, активизирали се по републиканската пътна мрежа от интензивните валежи през януари, са въведени ограничения в 7 участъка от републикански пътища. Временно движението на АМ "Струма", в отсечката от 7-ми до 9-ти км е ограничено в двете посоки поради обрушване на ската, като обходният маршрут за леките автомобили е по път III-1801 през Мало Бучино - път I-1 през Владая, а тежкотоварните превозни средства изчакват на място. Екип от алпинисти и на пътноподдържащата фирма работи с максимална мобилизация, за да може отсечката да се обезопаси и движението да се възстанови възможно най-скоро.

Затворен остава участъкът от път II-16 Своге - Ребърково в района на с. Елисейна поради срутването на скална маса на пътното платно и обрушването на ската. Движението се пренасочва по обходен маршрут. За леките автомобили той е през Своге - Гара Лакатник - Дружево - Долно Озирово - път I-1 - Враца. За камионите над 12 тона: Враца - Мездра - Ботевград - София - Своге.

Поради активизирало се свлачище остава ограничено преминаването по пътя за Рилския манастир след с. Пастра /от км 19+400 до км 31+000/. Пропускат се само автомобили със специален режим на движение, автомобили на Спешна медицинска помощ, органите на МВР и Пожарна безопасност и защита на населението, както и превозни средства, обслужващи Светата Рилска обител само през светлата част на денонощието от 6 ч. до 18 ч.

Движението по второкласния път II-19 Симитли - Банско в района на с. Градево /при км 8+500/ се осъществява в една лента, поради подкопаване на пътя от дъждовете. С повишено внимание се осъществява преминаването по третокласния път III-197 Сатовча - Доспат след отбивката за с. Осина в област Благоевград поради нарушена пътна настилка. В област Смолян временно движението по път ІІІ-197 Сатовча - Доспат в района на Доспат се извършва в една лента поради пропадане на банкета и част от лентата за движение.

Трафикът по път III-868 Рудозем - Смолян при км 6+600 се осъществява в една лента с пропускателен режим заради пропаднал пътен банкет на пътното платно.